El propietari de la torre del comte de Fígols busca el compromís de l'Ajuntament de Cercs "per tal que l'entorn de l'emblemàtic edifici millori, i pugui esdevindre així un potent reclam turístic per a la comarca". Ho explica Adolf Valldeperes, que va comprar la torre fa 15 anys i que en els darrers mesos ha fet diverses tasques de restauració, per valor de 200.000 euros, en façanes, desguassos, teulada i sostres, per no deixar perdre un patrimoni que busca comprador des de principi de l'any 2008.

"La tèrmica quedarà tancada en un parell d'anys, però ara ens cal la voluntat del consistori de Cercs per veure restaurada la terrera de la mina de la Consolació, i aconseguir que, un cop tingui l'entorn que històricament es mereix, un empresari del món de l'hostaleria s'animi de manera definitiva a donar impuls a la torre", diu Valldeperes, que assegura que "Cercs ja va adquirir, anys enrere, el compromís de restaurar el complex de la mina a canvi d'unes cessions de Carbons Berga". Adolf Valldeperes explica que, en l'any i escaig que la torre ja fa que és en venda, s'hi han interessat empresaris de diferents indrets, fins i tot de França i Bèlgica: "la idea que pren més força és la de crear un hotel a l'estil de molts castells francesos, amb un entorn en què predominin els jardins, però també s'ha parlat de poder-hi posar una escola d'hostaleria o un centre termal".

El propietari, veí de Guardiola de Berguedà, relata, a més a més, que "amb el futur pas del desdoblament de la carretera de Berga a Bagà, i el tancament de la tèrmica de Cercs, la torre del Comte Fígols s'apropa a Barcelona i millora en qualitat ambiental", i afegeix que "si es dóna l'impuls adequat al paisatge, pot esdevenir un allotjament turístic, que porti visitants i també que generi uns 20 o 30 llocs de treball". Valldeperes avança que "la intenció és reiterar al consistori que cal revaloritzar el bé cultural, posant ordre a la zona".

El procés de restauració d'elements malmesos a la torre del Comte de Fígols s'ha iniciat aquests últims mesos. Tot i que la intenció inicial era esperar l'aparició d'un comprador per tirar endavant el projecte, finalment s'ha optat per posar sostres, fer treballs a la teulada i a la cúpula del capdamunt de l'edifici i emblanquir la façana de la torre, que estava ennegrida pels antics treballs miners de la zona. "No podíem esperar més, perquè l'aigua entrava a l'interior i és un patrimoni històric de la comarca que s'hauria perdut", diu Adolf Valldeperes, que estima en 800.000 euros més la intervenció que caldria per deixar la torre a punt d'obrir-se com a allotjament turístic. L'edifici es va posar en venda el 2008, amb un preu aproximat de 750.000 euros.