ERC del Berguedà durà al ple del Consell Comarcal i als ajuntaments de la comarca una moció per aprovar la creació d'un Consorci Berguedà del Transport. Segons el president comarcal d'ERC, Ramon Costa, aquest Consorci hauria de vetllar per la millora del transport a la comarca, actualment del tot insuficient, i per l'avançament de la integració tarifària. El Berguedà és una de les comarques amb menys transport públic, fins al punt que de les 23 poblacions sense cap tipus de servei que hi havia a Catalunya l'any 2008, deu eren municipis berguedans, tal i com consta en el Pla de Transport de Viatgers. Recentment, el Parlament va rebutjar una moció de CiU per avançar la integració tarifària a la comarca.

La moció que ERC presentarà als ajuntaments i al Consell Comarcal insta aquesta darrera institució a constituir el Consorci Berguedà del Transport com a ens supramunicipal, amb representació de tots els municipis i amb competències per planificar, coordinar i gestionar el transport de viatgers a la comarca.

Segons Costa, el Berguedà està en una situació de greuge pel que fa a la integració tarifària. Per això, un dels principals objectius del nou Consorci hauria de ser la lluita per l'avançament d'aquesta integració, que no està prevista fins d'aquí a dos anys.

ERC del Berguedà entén que totes les formacions polítiques de la comarca estan d'acord que hi ha un transport deficient i per tant, els obre la porta a negociar i consensuar una proposta per fer possible la seva millora.

Actualment, afirma, hi ha molts municipis que no tenen una bona comunicació amb la capital de comarca, Berga, on es concentren els serveis. També caldria millorar els horaris dels serveis, així com les comunicacions entre municipis petits. En aquest sentit, Costa assegura que cal tenir en compte la dispersió de les poblacions i adaptar el transport a aquesta especificitat.

Es dóna el cas que dels 23 municipis catalans que no disposaven de cap servei de transport públic segons el Pla de Transport de Viatgers de Catalunya de l'any 2008, deu eren pobles berguedans.

Recentment, la diputada de CiU al Berguedà, Montserrat Ribera, va presentar al Parlament una iniciativa per incloure el Berguedà en el sistema d'integració tarifària. El Govern va rebutjar aquesta proposta. La també diputada socialista i alcaldessa d'Olvan, Judit Carreras, va sortir al pas de les crítiques de Ribera afirmant que s'està treballant en un estudi per millorar el transport a la comarca.