El que Ricard Garcia considerava una proposta arriscada ara fa un any, ha acabat sent un nou atractiu turístic per als qui visiten el Berguedà. El jove pastor de Bagà Ricard Garcia volia compartir el seu ofici amb totes les persones que estiguessin interessades a conèixer-lo de prop. Després d'un any, més de seixanta persones han passat una jornada a la muntanya amb el seu ramat per viure de prop la vida del pastor. Ha quedat demostrat que als turistes els agrada fer de pastor, ni que sigui per un dia.

Una de les voluntats de Garcia amb aquesta iniciativa turística és la de reinventar el seu ofici i donar-li noves sortides. Només ha anunciat l'oferta a través de la pàgina web i als portals de turisme de la comarca, però ja n'hi ha hagut prou perquè més de seixanta persones hagin realitzat l'activitat. El jove pastor assegura, però, que el que més funciona és el boca-orella. "Ara em truquen famílies que han conegut la proposta a través de persones que van venir l'any passat, i això és molt positiu".

"Que l'èxit es mantingui"

Per al creador, la proposta ha estat tot un "èxit i espero que es mantingui". Aquest estiu ja ha realitzat jornades a la muntanya amb algunes famílies, però espera que el gruix de visitants arribin durant l'agost i fins a mitjan setembre. "Al Berguedà rebem molts turistes durant aquest mes, i espero que alguns s'interessin per l'activitat", comenta. "No tinc gaires reserves, perquè la majoria de vegades els visitants se n'assabenten un cop han arribat al Berguedà, i en moltes ocasions em truquen d'un dia per l'altre", afegeix. Fins i tot, explica que "hi ha famílies que vénen expressament de Barcelona i rodalia per realitzar l'activitat i tornen a marxar el mateix dia". Garcia explica que el perfil dels visitants és molt similar: famílies amb nens que estan de vacances i volen passar un dia a la muntanya i descobrir l'ofici.

L'activitat no varia

En un any, Garcia no ha augmentat ni els preus (20 euros per als adults i 10 per als nens), ni ha canviat el full de ruta de l'activitat. La jornada comença a les 9 del matí a coll de Pal, on el pastor transporta els usuaris fins a la casa que té al Comabella, enmig del paratge del Cadí-Moixeró. Abans de començar a caminar pels prats amb el ramat de 750 ovelles, cal agafar forces amb un bon esmorzar de pastor: carn de xai a la brasa, pa torrat, allioli i coca de pa. Un bon tiberi "perquè els clients quedin satisfets". Un cop s'ha esmorzat, el ramat, els gossos d'atura, el pastor i els visitants inicien la jornada pels prats fins que vulguin acabar-la. "L'avantatge és que la sortida és flexible i podem retornar quan calgui", finalitza.