Totes les escoles d'educació primària, secundària, públiques i concertades, l'escola d'educació especial de Berga, juntament amb Càritas, la Creu Roja, els serveis socials de l'Ajuntament i els educatius del departament d'Ensenyament impulsen un projecte d'apadrinaments escolars a la capital del Berguedà per ajudar a estudiar els infants de famílies necessitades. A través d'aquesta iniciativa, qui ho vulgui podrà fer donacions econòmiques que es destinaran a ajudar els fills de famílies pobres perquè la quitxalla pugui cursar els seus estudis. Actualment es calcula que la xifra de nens i nenes en situació de pobresa a la ciutat és de 400.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és "avançar cap a la igualtat d'oportunitats de tots els alumnes dins de les aules independentment de la seva situació personal i familiar". Així es va destacar en la presentació d'aquesta iniciativa, ahir a la tarda amb la participació de representants de les entitats i l'ens impulsors.

La iniciativa parteix de la constatació d'una necessitat creixent: la d'ajudar infants de famílies amb dificultats econòmiques. La crisi ha dibuixat un escenari d'inestabilitat laboral que està fent augmentar la situació de precarietat i de pobresa de moltes famílies que cada vegada tenen més dificultats per cobrir necessitats bàsiques com l'educació dels seus fills. Tot i els esforços que fan i la feina que esmercen entitats com Càritas i Creu Roja i els serveis socials municipals, les necessitats cada vegada són més grans i per contra els recursos escassegen. Per això des dels centres escolars, serveis socials, entitats i el consistori s'han coordinat per tal d'organitzar i endegar aquesta campanya d'apadrinaments.

Els centres educatius implicats són tots els de Berga tant d'educació primària com de secundària: Sant Joan, Santa Eulàlia, la Valldan, Vedruna, Xarxa, La Llar Santa Maria de Queralt, La Salle, l'institut Guillem de Berguedà i la secció del SES Serra de Noet. A partir de la presentació d'ahir aquests centres oferiran als ciutadans físicament o a través de les seves web, el document per poder fer la donació i formalitzar l'apadrinament. Els documents també es podran obtenir al web del consistori. Hi haurà tres modalitats. Es podran fer apadrinaments per a una escola en concret, per a infants o adolescents o bé de globals destinats a qualsevol quitxalla de Berga.

Les donacions es poden fer per transferència bancària o en efectiu a Creu Roja i Càritas. La valoració de les famílies beneficiàries de les ajudes es farà per part dels professionals dels centres docents i dels de serveis socials. Els donatius no aniran directament a les famílies sinó als centres "per garantir-ne el bon ús".