Assegura que no s´esperava treure tan bona nota, però sabia que seria alta. En els darrers dos anys s´ha esforçat de valent per obtenir una bona qualificació i poder entrar a la carrera que ella vol. «Tenia ganes d´estudiar Medicina, i entrar-hi no és fàcil. Demanen una nota alta. Finalment l´he obtingut i segur que podré accedir-hi». Farà els estudis universitaris a la UB i a l´Hospital Clínic.

El 9,2 que ha obtingut en la selectivitat -la nota més alta al Berguedà- és la culminació d´una llarga etapa estudiantil i del seu tarannà. Lídia Ruiz és una jove que des de sempre s´ha esforçat per assolir els seus objectius. «Bé, és cert que sempre he tret molt bones notes». Te 18 anys, és de Cal Marçal i, com tot berguedà que vol iniciar una carrera universitària, comença una nova etapa en la seva vida. Els professors de l´institut de Puig-reig la van encoratjat a emprendre el camí que ella volgués amb la mateixa motivació que ha tingut fins ara. «Quan van sortir les notes de la selectivitat, l´equip docent em va felicitar i em van dir que anava per bon camí. Em va agradar que em diguessin aquestes paraules», assegura.

A la seva classe, però, també hi ha el segon berguedà que ha obtingut la millor nota de la selectivitat. Es tracta de David Vargas, que ha tret un 9,1. «Som molt amics i a tots dos ens ha fet il·lusió assolir aquestes qualificacions. Ell ha estat només una dècima per sota. En teoria no competíem entre nosaltres. Però a la pràctica sí que estàvem a l´aguait de veure qui treia la millor nota», bromeja entre rialles Lídia Ruiz. Gran part dels alumnes de la seva classe han obtingut bones qualificacions en les notes de la selectivitat.

Indica que no hi ha cap secret per obtenir bones notes. «Cadascú té el seu mètode. El més important és no posar-se nerviós i organitzar-se. Per a mi, els apunts són sagrats. M´agrada que estiguin escrits amb bona lletra i posar els títols dels diversos apartats amb colors diferents. També és bàsic no deixar la feina per a l´últim dia. Cal treballar diàriament», puntualitza.

El curs que ve no es vol aclaparar. Creu que la Medicina li agradarà. I si no, doncs sempre hi haurà temps per cursar alguna altra carrera que la motivi. «Sí, és cert que m´agraden sèries com House i Anatomía de Grey. Però he escollit aquesta carrera perquè crec que pot ser molt gratificant ajudar les persones», assenyala.

A part, Lídia Ruiz té inquietuds artístiques i li encanta la cuina. De fet, el seu treball de recerca, que ha elaborat en el batxillerat, tractava sobre els macarrons, uns dolços tradicionals de França. «A més, em surten força bons». En els propers mesos haurà de buscar pis a Barcelona i començar a preparar-se per a l´etapa universitària. Però també té ganes de veure món, tot i que assegura que no vol perdre el vincle amb la seva població natal, Puig-reig. Per començar, aquest estiu farà un viatge amb InterRail per descobrir Europa. Justament ara està traçant la ruta a seguir. A la tornada, aquesta jove de Cal Marçal continuarà esforçant-se per tot