El grup municipal de Ciu de Berga, proposa al ple d'aquest dijous 9 de juliol, una moció per instar al govern de Barcelona liderada per Ada Colau a dialogar amb els representants del Pirineu sobre la candidatura conjunta dels Jocs d'Hivern del 2026. Justament una de les primeres mesures endegades pel nou executiu del cap i casal ha estat descartar aquest projecte, una mesura criticada des del territori perquè es va adoptar de forma unilateral i sense dialogar.

CiU exposa que «la possibilitat que el Pirineu català fos l´escenari d´uns Jocs Olímpics d´Hivern havia despertat moltes expectatives en aquesta part del país de la qual el Berguedà també forma part. I és que la celebració d´un esdeveniment de la magnitud i transcendència d´uns Jocs d´Hivern comportaria molts beneficis per al territori: des de la promoció dels esports de neu fins a la construcció de noves infraestructures i adequació d´altres, passant per la projecció turística i per l´impacte econòmic directe que el desenvolupament de les competicions tindrien».

Destaca que el Berguedà havia de ser «una de les comarques beneficiades, en tant que els preparatius per a organitzar els Jocs obligarien a millorar les comunicacions viàries de la C-16, impulsarien la unió de les pistes d´esquí de Coll de Pal i la Molina, i possibilitarien que la comarca fos eventualment subseu olímpica o hostatges serveis relacionats amb els Jocs, entre altres coses». Per preparar la candidatura s'havia creta quan Oifcina Tècnica del Consell de Direccio de la qual formava part «tant l´Ajuntament de Barcelona com els representants de les institucions locals del Pirineu i Pre-pirineu (entre els quals, l´alcalde de Berga). Es tractava, per tant, d´un projecte conjunt entre la capital catalana i el rerapaís, en el qual es portava temps ja treballant-hi».

El canvi de govern de l'Ajuntament de Barcelona i la decisió de renunciar a aquest projecte sense parlar amb el territori « significaria renunciar a una oportunitat única per a què el Pirineu donés un gran salt endavant i per a convertir-lo en protagonista d´un projecte de país» exposa el grup municipal de CiU a Berga. Per això, proposa al ple que es demani a l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau i al govern que encapçala «que no prenguin cap decisió sobre la possible candidatura als Jocs d´Hivern sense haver-ho parlat i debatut abans amb els representants del Pirineu». L'acord que s'ha de votar inclou un punt en què s'encoman a l'alcaldessa de Berga Montse Venturós (CUP) que «traslladi a la seva homòloga de Barcelona l´interès de la ciutat de Berga pels Jocs d´Hivern, i instar-la a participar activament de la tasca de 'lobbie' dels alcaldes del Pirineu en pro de la presentació de la candidatura catalana als Jocs Olímpics d´Hivern de l´any 2026 o de la data que es consideri més oportuna».