La Festa del Segar i el Batre d'Avià ja té dansa pròpia. Els assistents a l'era de Santa Maria de la tradicional celebració que s'escau aquest diumenge podran cantar i ballar per primera vegada aquesta obra musical d'encàrrec creada pels músics Pep Lizandra i Narcís Mellado (sota el nom artístic de Xixu Obac) que vol convertir-se en un símbol de la festa que fa reviure les feines del camp any rere any en aquest municipi del Berguedà.

L'estrena d'aquesta dansa -amb lletra i moviments que fan referència a la tradició del segar- serà un dels plats forts de l'edició de la festa d'enguany, que se celebra, com cada any, el segon diumenge de juliol, demà passat.

La regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Avià, Elisenda Martí, s'ha mostrat satisfeta de poder estrenar aquesta obra, que entrarà a formar part de la celebració a partir de l'edició d'enguany. Martí, però, destaca que la creació d'una cançó i una dansa del Segar i el Batre "no és una proposta nova, i és que podem dir que fa prop de vint anys que estava damunt de la taula". En aquest sentit, la regidora explica que "persones que participaven en l'organització de la festa fa anys ja n'havien parlat, i el tema havia quedat encallat, i ara, després de diversos intents, s'ha pogut tirar endavant". És per això que tant l'actual Ajuntament com la comissió de la festa creuen que es tracta d'un "deute pendent" i esperen que a partir d'ara tingui un paper destacat a la celebració.