Els hospitals de Badalona, Sant Joan Despí, Olot, Campdevànol, Palamós i Sant Celoni han estat els primers en rebre formació sobre un nou programa de tractament integral de les pròtesis de maluc i genoll a l´hospital de Berga. El gener de 2014, l´hospital Sant Bernabé va iniciar un nou programa en aquest àmbit, anomenat PRIF Berga, que suposa canvis molts importants respecte a les cirurgies que es feien fins ara. La bona acollida que ha tingut en el sector hospitalari ha fet que, des del mes de març, Berga realitzi cursos de formació a diferents equips quirúrgics d´hospitals d´arreu del país. La idea és allargar durant tot l´any 2015 aquest cursos que permeten incorporar novetats de l´avantguarda europea d´una forma més ràpida i innovadora als hospitals catalans. Entre els principals beneficis del PRIF per als pacients operats de pròtesis de genoll o maluc, cal destacar: El malalt és més autònom des del principi, hi ha menys infeccions urinàries perquè no s´utilitzen sondes, l´estada hospitalària es redueix de 6 dies a 3 dies, es redueixen les complicacions perquè hi ha menys repòs, menys atròfia muscular i menys inflamació, es millora el resultat final de mobilitat del genoll perquè en moure´l des del principi s´evita que es produeixin rigideses, es redueix de forma molt important el perill de trombosis venoses, les ferides cicatritzen millor,augmenta la satisfacció del malalt respecte a la cirurgia convencional perquè té menys dolor, és més autònom i el resultat final és millor.

Els malalts que han estat sotmesos a una cirurgia a l´hospital Sant Bernabé a partir del PRIF (Programa de Rehabilitació Intensiva Funcional) fan una enquesta en el moment de l´alta hospitalària després d´haver-los implantat una pròtesi de maluc o genoll. L´any 2014 els enquestats van posar una nota global de 9,1 sobre 10 a l´Hospital per aquest nou sistema.

Al llarg d´ahir, un equip multidisciplinari de l´hospital de Sant Boi de Llobregat (traumatòleg, rehabilitador, fisioterapeuta, anestesiòleg, infermeria, treballadora social?) va participar en les sessions de formació a Berga. És previst que els propers mesos hi participin també l´Hospital de Calella-Blanes, Hospital de Mora d´Ebre i Hospital Els Camils de Sant Pere de Ribes.