El proper dissabte 25 de juliol es celebrarà la XVIII Marxa-Homenatge als Maquis. Aquesta marxa ja tradicional de la ciutat de Berga serveix per homenatjar als maquis, guerrillers antifranquistes que després de la guerra civil espanyola van continuar la lluita contra el règim, atemptant contra les seves infraestructures i interessos econòmics.

A les 7.45 h del matí començarà la ruta, que transitarà de manera circular per punts d'importància per la història de la guerrilla anarquista berguedana. La sortida serà des de l'aparcament de la Rasa dels Molins.

La distància de la marxa serà de 17 quilòmetres i tindrà un desnivell de 544 metres. La seva dificultat és mitja-baixa. Es pot realitzar amb un temps aproximat de 6 hores, amb parades per les petites explicacions. La organització recorda que cal dur calçat adequat, gorra, aigua i esmorzar.

A més de la marxa, el dia es completarà amb altres actes commemoratius. A les 14 h hi haurà el dinar pro-represaliades pel conflicte del Berguedà Actual al carrer del Balç de Berga. Bo d'ajut: 10 euros. A les17 h, projecció del documental Ingobernables sobre l'anarquisme a Catalunya durant el segle XXI. Ja al vespre, a les 21 h sopar pro-represaliades pel conflicte del Berguedà Actual al carrer del Balç de Berga. Bo d'ajut: 10 euros.

El dia de record i reivindiació acabarà a les 23 h amb un concert dels grups Sin Na De Na (Punk-rock, Berga), Hormigón Armado (Metal, Berga) i Blind Reberendo (Regee-Rumba, Barcelona).

Tots els actes estan organitzats per l'Ateneu Columna Terra i Llibertat i per el Centre d'Estudis Josep Ester Borràs.