Feia un dia rúfol. El cel, tèrbol i encapotat, amenaçava de ploure. Tot i això, al llarg del matí el temps es va mantenir estable i no va impedir que Gósol pogués celebrar la vintena edició del Festival Càtar del Pirineu Català.

Les activitats van començar a les deu del matí al centre del poble, la plaça Major. En aquest espai, una munió d´artesans i mestres de diversos oficis van mostrar els seus productes i van ensenyar als visitants com treballava tothom abans de la Revolució Industrial.

En un dels carrers empedrats que donen a la plaça, el mestre xocolater Xavier Rodríguez, d´Agramunt, va disposar el seu obrador. Al costat de la parada on exposava les diverses tauletes de xocolata que produeix en el seu taller, va col·locar-hi el metate, un morter de pedra tallat de forma rectangular amb el qual els antics pobles indígenes de Mèxic, com ara els asteques o els maies, elaboraven la xocolata fa més de 2.000 anys enrere.

En el seu local d´Agramunt, Rodríguez ahir va explicar que hi fabrica un producte «natural» sense «additius, aromes o conservants» utilitzant tècniques i màquines del segle XIX. A la fira, va fer en directe davant la mirada atònita dels visitants una xocolata «com la que es menjava abans de la Guerra Civil espanyola», que, segons que apunta, s´elabora mesclant pasta pura de cacau amb sucre de canya en el morter de pedra.

Uns metres més avall, al parc infantil, davant per davant de l´edifici on s´allotgen l´escola Santa Margarida i el Centre Picasso, Guillem Quer, expert en treballs mediambientals, va fer un taller de pintura amb terres i sorres de l´Alt Berguedà. Quer va explicar que Pablo Picasso es va inspirar en la gamma de tons de les terres groguenques dels voltants de Gósol per pintar alguns dels seus quadres més rellevants. Al voltant de la taula plena de pots i pinzells, molts nens acompanyats per les seves famílies escoltaven fascinats les explicacions de Quer, que els animava a pintar un mural al parc infantil amb pintura feta amb diverses terres de Gósol passades pel garbell, aigua i ciment.

Visita al castell

A la tarda, es van celebrar dues xerrades moderades per la filòsofa i historiadora de l´art Jèssica Jaques: La catapulta de Montsegur, a càrrec de Josep Montserrat i Torrents, i El catarisme i les seves bases socials a Catalunya, per Carles Gascón i Chopo. Després de les xerrades, Xavier Pagès i Santiago Figueras van fer un concert al local social i, tot seguit, van presentar una obra inspirada en el Llibre vermell de Montserrat. A dos quarts de deu del vespre, i per cloure el dia, es va fer una pujada amb torxes al castell, on Xavier Pagès va llegir el pregó de la festa.