La comissió organitzadora dels actes del Centenari de la Mare de Déu de Queralt ja ha iniciat el compte enrere per donar el tret de sortida a l'any de celebració d'aquesta efemèride. Tot i que els actes centrals tindran lloc del 27 d'agost el 8 de setembre del 2016, quan se celebraran els cent anys de la coronació canònica de la Verge de Queralt, el grup de voluntaris de manera coordinada amb les entitats i col·lectius de la ciutat han programat activitats durant tot un any amb l'objectiu que la celebració sigui sonada.

El tret de sortida als actes serà aquest dissabte, 5 de setembre. Des de les 5 a les 8 del vespre el carrer Major de Berga, des de la plaça de les Fonts i fins a la de Sant Pere s'omplirà d'entitats. Una mostra on participaran una vintena d'associacions i col·lectius que participaran de manera directa o indirecta a l'organització d'actes festius durant l'any que ve.

Pels volts de 2/4 de 9 del vespre, a la plaça de Sant Pere tindrà lloc un dels moments màgics de la jornada, amb l'encesa de 8.000 espelmes que donaran forma al logotip que identifica el Centenari de la Coronació. Segons han explicat des de l'organització, la intenció és que tothom qui ho vulgui pugui encendre una espelma. Aquí també hi haurà un mural amb la història de la Mare de Déu. Un cop finalitzat l'acte, la festa es traslladarà a la plaça Viladomat, on es passarà el vídeo de presentació de Queralt 2016. Es tracta d'un audiovisual de mitja hora de durada en què intervenen diverses persones que explicaran què senten per Queralt. A més, durant la projecció del vídeo també es donaran a conèixer públicament els actes que ja estan lligats i concretats que se celebraran al llarg de l'any que ve, des d'aquest setembre i fins al setembre de l'any vinent, combinant les propostes amb fotografies històriques. La comissió ha volgut mantenir el secret d'aquesta programació i donar-la a conèixer entre els assistents a l'acte de dissabte, quan també se sabrà si hi haurà doble Patum o no. Ja han advertit que es tracta d'un calendari provisional al qual es poden afegir d'altres propostes que estan en dansa i que les entitats encara estan acabant d'organitzar.

A la mateixa plaça Viladomat també hi haurà un sopar popular al preu de 3 euros i, com a final de festa, l'actuació de Xavier Guitó i Llibert Fortuny, que amenitzaran els assistents amb un tast de la Patum en estil jazz. Tant a la plaça de Sant Pere com als accessos al carrer Major hi haurà restriccions de trànsit durant tot el dia a causa del desenvolupament dels actes.