El curs escolar 2015-2016 ha començat avui amb rècord d'alumnes, 1.560.468 a tot Catalunya, i amb queixes dels sindicats USTEC i FETE-UGT per la falta de docents, que xifren entre uns 5.600 i 7.000 més dels actuals.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, de la seva banda, ha assegurat que la normalitat ha estat la tònica general del primer dia d'escola després de l'estiu i que aquest curs hi haurà 790 dotacions més de docents.

Malgrat aquest augment de mestres, la plantilla de l'escola pública (65.577) no ha aconse-guit recuperar el nombre (67.054 docents) que tenia el 2011, quan va arribar al departament d'Ensenyament la consellera Irene Rigau, que ha estat el seu titular des d'aleshores, indiquen dades de la conselleria.

Segons USTEC-STEs, el sistema educatiu català necessitaria 7.050 mestres més per tornar a la situació de fa cinc anys, abans de les retallades en Educació.

"Si aspiréssim a millorar la situació de fa cinc anys, les necessitats de docents arribarien als 11.150 més", va valorar el portaveu d'USTEC, Ramon Font.

De la seva banda, FETE-UGT critica que l'any 2010 hi havia 5.600 professors més amb menys alumnes que aquest curs i que els últims tres anys s'han jubilat 6.900 professors que no han estat substituïts.

Aquest sindicat considera que aquest curs "serà el més precari els últims anys, amb més del 58% de les plantilles amb personal interí, un fet que, sumat a un decret de plantilles que permet la selecció de part del personal dels centres, ha provocat un augment dels casos d'abusos", segons assegura en un comunicat.

El portaveu d'USTEC afirma que hi ha una pèrdua de llocs de treball, les retallades han suposat "un retrocés de la qualitat del sistema educatiu català", ja que les substitucions de docents "continuen sense cobrir-se des del primer dia".

La consellera va assegurar en roda de premsa el dia 3 d'aquest mes, en la presentació de les dades del curs, que les baixes laborals dels mestres es cobreixen des del sisè dia lectiu, cosa que suposa, almenys, una setmana sense el docent titular a l'aula.

Aquesta situació ha comportat la pèrdua de més d'un milió d'hores de classe el curs passat, segons un càlcul realitzat per l'Assemblea de Docents. Com els últims vint anys, el sistema educatiu de Catalunya segueix necessitant barracons per a collir a una part de l'alumnat.