Renovar-se o morir. Aquest és el plantejament que fan els botiguers del centre comercial del carrer Major de Berga, que per segon any consecutiu aposten per una reformulada fira del bolet per dinamitzar i donar projecció al comerç local més enllà de la comarca. La Berga Bolet és una de les apostes més fortes dels comerciants del nucli antic de la capital berguedana per fer front a la crisi actual i anunciar als quatre vents que el carrer Major està més viu que mai. Ahir, l'eix comercial va ser un bullici durant tot el dia, sobretot al vespre, un fet que satisfà els comerciants, que asseguren que la proposta funciona.

Des de l'any passat, alguns dels botiguers del carrer Major de Berga van decidir posar-se al capdavant de la Fira del Bolet de Berga, una mostra que estava a punt de desaparèixer i que des del consistori berguedà es va oferir als comerciants la possibilitat de fer-se-la seva. Així ho recorda Anna Farràs, de l'establiment Farràs, que diu que van veure en el bolet l'oportunitat de sacsejar el seu eix comercial. "A fora de la comarca tothom ens coneix per la Patum i pels bolets, per tant, és un element que ens distingeix i que no podem deixar perdre", diu. Farràs té clar que "les ciutats s'han de moure i els seus comerços també" i els botiguers del centre comercial han vist el bolet com "l'oportunitat per dinamitzar i projectar el comerç i fer que la gent ens visiti. Cada ciutat té el seu reclam particular". Després de l'èxit de l'any passat, diu, "s'ha apostat per mantenir un format molt similar, amb activitats per a tots els públics i adaptades al que sabem que ens funciona al carrer Major, perquè cada eix comercial de la ciutat té les seves possibilitats i potencials".

De fet, Ariadna Herrada, de la botiga de moda Joana & Adriadna, creu que "la programació és atractiva per a tots els perfils, des dels més petits fins a la gent més gran". Tallers, espectacles, música i tastos gastronòmics van omplir ahir el centre comercial, i avui es repetiran. "Pràcticament tots els comerciants tenim molt clar que la Berga Bolet no és una fira que ens servirà per vendre més que mai, sinó que la plantegem com una manera de donar-nos a conèixer i de fer que la gent vingui, passegi, miri, participi a les activitats i ens conegui", explica. Tot i que afirma que els darrers anys és cert que algunes botigues del carrer Major han tancat, assegura que "és una situació que estan vivint tots els nuclis antics de les ciutats". I és per això, diu, que volen mostrar que hi ha vida amb "mogudes com les d'aquest cap de setmana, que ens porten moltes hores de dedicació fora de la nostra feina, i també una important despesa de diners".