Bagà treu la pols al seu cançoner

Després de 50 anys es reedita el llibre que recull les músiques d´Elisard Sala sobre la vila

04.11.2015 | 07:39

Han passat més de 50 anys des de que Elisard Sala va treure a la llum el cançoner dedicat a Bagà. Era l´agost del 1965 quan, com a cloenda del curs de cançons de motxilla que se celebrava cada estiu a la vila de l´alt Berguedà, es va presentar en públic el recull de cançons dedicades a Bagà i al seu entorn. Ara, després de mig segle, l´Ajuntament de Bagà i la secció local de la Unió Excursionista de Catalunya han decidit reeditar aquest cançoner. La presentació del nou llibre serà aquest diumenge, a les 7 de la tarda al pavelló de Bagà.

Un dels impulsors d´aquesta reedició, Josep Ureña, recorda que durant aquests cinquanta anys d´existència el cançoner d´Elisard Sala ha estat present entre els baganesos. «Algunes de les músiques són molt conegudes i es continuen cantant en diverses celebracions locals», relata. El cançoner inclou una quinzena de peces musicals compostes, lletra i música, per Elisard Sala que tenen Bagà com a font d´inspiració.

Aquest músic de Barcelona va arribar a Bagà com a professor dels cursos que es van programar a la vila des de mitjan anys 50. Formava part de la Unió Excursionista de Catalunya i també era el director de l´Orfeó de Sants. «Durant un mes s´ensenyaven algunes cançons de motxilla a les persones que s´hi apuntaven, majoritàriament de la zona i que van tenir molt bona acollida», recorda.

Cançons de Bagà
En la vuitena edició d´aquests tallers d´estiu es van treballar les peces que inclouen aquest cançoner. Algunes ja eren músiques conegudes d´anys enrere, i d´altres Sala les va escriure expressament per afegir-les al compendi que es va publicar aquell estiu. Entre d´altres, el cançoner conté peces dedicades a la font del Roser, al santuari de Paller, al coll del Pendís i al Moixeró. Dues de les més conegudes són les que parlen del Bastareny i de Bagà.
De fet, totes les cançons tracten sobre la vila i especialment sobre els seus entorns naturals i paisatgístics. I és que, segons explica Ureña, estudiós d´Elisard Sala i autor d´un llibre que recull de tota la seva obra relacionada amb Bagà, «va quedar enamorat de la vila des del primer estiu que va organitzar el curs.» Fins i tot va casar-se amb una baganesa.

L´espectacle
El cançoner es va presentar en format espectacle en què van participar els alumnes del curs de l´estiu del 1965 conjuntament amb d´altres músics que Sala va portar. «Es va fer un guió literari al qual s´anaven intercalant les cançons», recorda Ureña. En aquell espectacle també hi va participar l´Esbart Cadí i cantaires locals. La nova edició del llibre –a cura de la Patumaire Edicions– inclou dos CD de la gravació que es va fer d´aquest espectacle i que es va emetre per la ràdio després de la seva estrena. La reedició també conté el guió d´aquest espectacle, fotografies de l´estrena i una introducció. Aquests elements no formen part de l´original ni tampoc de la segona edició que es va fer el 1985 amb motiu del 20è aniversari de la publicació.

Per a la presentació d'aquest diumenge, s´ha preparat un petit muntatge que vol rememorar l´estrena d´aquest cançoner fa 50 anys. Segons ha avançat Ureña, a l´acte hi participaran els cantaires de la Unió Excursionista de Catalunya de Bagà, un grup de músics de l´escola de música de la vila i també l´Esbart Cadí. Tots plegats interpretaran i ballaran vuit de les peces que conformen aquest cançoner que forma part de la història baganesa. A més, l´objectiu és que el públic també hi participi cantant algunes de les cançons més conegudes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema