Han passat més de 50 anys des de que Elisard Sala va treure a la llum el cançoner dedicat a Bagà. Era l’agost del 1965 quan, com a cloenda del curs de cançons de motxilla que se celebrava cada estiu a la vila de l’alt Berguedà, es va presentar en públic el recull de cançons dedicades a Bagà i al seu entorn. Ara, després de mig segle, l’Ajuntament de Bagà i la secció local de la Unió Excursionista de Catalunya han decidit reeditar aquest cançoner. La presentació del nou llibre serà aquest diumenge, a les 7 de la tarda al pavelló de Bagà.

Un dels impulsors d’aquesta reedició, Josep Ureña, recorda que durant aquests cinquanta anys d’existència el cançoner d’Elisard Sala ha estat present entre els baganesos. «Algunes de les músiques són molt conegudes i es continuen cantant en diverses celebracions locals», relata. El cançoner inclou una quinzena de peces musicals compostes, lletra i música, per Elisard Sala que tenen Bagà com a font d’inspiració.

Aquest músic de Barcelona va arribar a Bagà com a professor dels cursos que es van programar a la vila des de mitjan anys 50. Formava part de la Unió Excursionista de Catalunya i també era el director de l’Orfeó de Sants. «Durant un mes s’ensenyaven algunes cançons de motxilla a les persones que s’hi apuntaven, majoritàriament de la zona i que van tenir molt bona acollida», recorda.

Cançons de Bagà

En la vuitena edició d’aquests tallers d’estiu es van treballar les peces que inclouen aquest cançoner. Algunes ja eren músiques conegudes d’anys enrere, i d’altres Sala les va escriure expressament per afegir-les al compendi que es va publicar aquell estiu. Entre d’altres, el cançoner conté peces dedicades a la font del Roser, al santuari de Paller, al coll del Pendís i al Moixeró. Dues de les més conegudes són les que parlen del Bastareny i de Bagà.

De fet, totes les cançons tracten sobre la vila i especialment sobre els seus entorns naturals i paisatgístics. I és que, segons explica Ureña, estudiós d’Elisard Sala i autor d’un llibre que recull de tota la seva obra relacionada amb Bagà, «va quedar enamorat de la vila des del primer estiu que va organitzar el curs.» Fins i tot va casar-se amb una baganesa.

L’espectacle

El cançoner es va presentar en format espectacle en què van participar els alumnes del curs de l’estiu del 1965 conjuntament amb d’altres músics que Sala va portar. «Es va fer un guió literari al qual s’anaven intercalant les cançons», recorda Ureña. En aquell espectacle també hi va participar l’Esbart Cadí i cantaires locals. La nova edició del llibre -a cura de la Patumaire Edicions- inclou dos CD de la gravació que es va fer d’aquest espectacle i que es va emetre per la ràdio després de la seva estrena. La reedició també conté el guió d’aquest espectacle, fotografies de l’estrena i una introducció. Aquests elements no formen part de l’original ni tampoc de la segona edició que es va fer el 1985 amb motiu del 20è aniversari de la publicació.

Per a la presentació d'aquest diumenge, s’ha preparat un petit muntatge que vol rememorar l’estrena d’aquest cançoner fa 50 anys. Segons ha avançat Ureña, a l’acte hi participaran els cantaires de la Unió Excursionista de Catalunya de Bagà, un grup de músics de l’escola de música de la vila i també l’Esbart Cadí. Tots plegats interpretaran i ballaran vuit de les peces que conformen aquest cançoner que forma part de la història baganesa. A més, l’objectiu és que el públic també hi participi cantant algunes de les cançons més conegudes.