La biblioteca Guillem de Berguedà de Puig-reig celebra aniversari. Tot i haver estrenat edifici al passeig Riera de la Sala encara no fa ni un any, el servei arriba als 60 anys a la vila del baix Berguedà. Els responsables de l´equipament no han deixat escapar l´efemèride i l´han volgut celebrar d´una manera especial: amb un recull de les anotacions dels dietaris que narren la història de la biblioteca.

Pràcticament de manera ininterrompuda, des del 14 de novembre del 1955 fins a l´actualitat les bibliotecàries -principalment han estat dones- han tingut la paciència d´apuntar dia per dia les incidències, successos o anècdotes que s´han viscut a l´equipament. Els actuals responsables del servei han pensat que una manera original de celebrar el 60è aniversari era seleccionant alguns dels esdeveniments més destacats dels llibres que encara es conserven i exposar-los. Com que era «impossible» reproduir totes les anotacions, «i els dietaris són antics i més complicats d´ensenyar, hem pensat seleccionar una frase de cada any, transcriure-la i ajuntar-les totes en una exposició», ha explicat Queralt Ambròs, directora de la biblioteca.

Des d´aquesta setmana, coincidint amb la festivitat de Sant Martí -quan va obrir-se la biblioteca-, la primera planta de l´equipament acull plafons on es poden llegir moltes curiositats viscudes al llarg d´aquestes sis dècades. «Ha estat complicat fer-ne una selecció però la gent en pot tenir una idea», explica Ambròs. Com a curiositat, cal destacar per exemple que els primers escrits, fins als de l´any 1977, són en castellà. Ambròs també en destaca que «a banda de temes estrictament de la biblioteca, com els diners que es rebien de l´Ajuntament per comprar llibres o el nombre de préstecs que s´havien fet, també es recullen esdeveniments que van tenir lloc al poble», com la manifestació del 8 d´octubre del 1988 en contra del tancament de la fàbrica de Cal Marçal.

Els visitants durant aquests dies a l´equipament podran veure també alguns documents antics de registres, les fitxes dels llibres i alguns elements de mobiliari que encara es conserven. A més també s´han organitzat altres activitats com tallers infantils o converses de lectura, per celebrar l´efemèride.

La biblioteca de Puig-reig es caracteritza per haver passat per diversos edificis al llarg d´aquests 60 anys. La primera va obrir-se a la plaça de la Creu. En quedar petita, l´equipament es va traslladar a la plaça Nova. Tot i que durant els anys 80 ja es reclamava, no es va obrir fins al 1996. I l´any passat va inaugurar-se l´edifici actual.

Durant 60 anys han passat per l´equipament 11 bibliotecàries

El servei de biblioteca de Puig-reig ha tingut al capdavant onze responsables al llarg de les sis dècades d´història. A l´edifici de la plaça de la Creu van treballar-hi Montserrat Comes, M. Carme Penacho, Mercè Casòliva, Joaquima Soler, Roser Pous i Pilar Jiménez. A la de la plaça Nova, van ser-hi Mireia Castillo, Marta Bou, Francesc Puig, Anna Artigas i Queralt Ambròs, que també és al nou equipament.

El dietari

Dilluns 14 de novembre del 1955. Ahir diumenge va inaugurar-se la biblioteca amb la presència d'autoritats nacionals i locals.

Dimarts 23 d'abril del 1963. Avui hem rebut les 3.000 pessetes de l'Ajuntament per comprar llibres amb motiu de la Festa del Llibre.

Dilluns 11 de setembre del 1976. Avui hem rebut el primer número del diari Avui.

Dissabte 8 d´octubre del 1988. Avui el poble de Puig-reig s´ha manifestat en protesta pel tancament de la fàbrica de Cal Marçal

25 de gener del 1994. Avui compleixo 65 anys i és el meu darrer dia de treball. Somiava poder inaugurar la nova biblioteca però no ha pogut ser.

11 de novembre del 2005. Avui hem celebrat el 50è aniversari de la biblioteca.

22 de desembre del 2014. Dissabte vam inaugurar la nova biblioteca al passeig Riera de la Sala