En l'actual dècada del segle XXI la Patum ha estat retratada del tort i del revés però al XX no tant. Ara, Berga podrà descobrir la visió de la festa que tenia el prestigiós fotògraf i historiador Pere Català Roca a través de la donació de prop d'un centenar de còpies una part de les quals mai han estat publicades. L'historiador i editor Rafael Dalmau i el gerent del patronat de la festa Albert Rumbo faran una conferència l'11 de desembre per analitzar la particular mirada de la celebració de Català Roca

Aquesta serà una de les aportacions als actes de celebració de la proclamació de la Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat que enguany adquireixen un simbolisme especial ja que s'escau el desè aniversari el dimecres 25 de novembre.La programació de les activitats d'enguany l'han presentat aquest dijous la regidora Mònica Garcia i el gerent del patronat Albert Rumbo.

Els actes de la celebració començaran el 20 de novembre i s'allargaran fins el 12 de desembre. Com cada any, el patronat aprofita la celebració per fer activitats que aportin elements novedosos o que enriqueixin la història de la festa, la projecció exterior i donar a conèixer altres manifestacions populars. El programa d'actes és un reflex d'aquesta voluntat.

Noves aportacions

Dins de les noves aportacions hi haurà la presentació dels resultats de la recerca històrica que ha dut a terme del director de La Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga Jordi Sabata, titulada «Gerónimo Agüero, l'alcalde que va voler prohibir La Patum» en la que es donaran a conèixer noves informacions i documents d'aquest fet.

El mateix dissabte 5 de desembre, a les 6 de la tarda a la sala d'Actes de l'Ajuntament de Berga, tindrà lloc l'acte «Històries de La Patum», en la que es farà una conferència i la presentació d'una gravació en Súper 8 recuperada pel Patronat Municipal de La Patum. Aquesta gravació data de 1975, fa quatre dècades. La conferència anirà a càrrec d'Albert Rumbo, historiador i gerent del patronat Municipal de La Patum. Quan s'acabi la xerrada es podrà veure aquest cinta que inclou imatges de la darrera Patum franquista en la qual va intervenir activament l'Assemblea de Catalunya.

L'inici dels actes

Els actes de la commemoració començaran el divendres de la setmana vinent, dia 20 a 2/4 de 7 de la tarda, al vestíbul del Pavelló de Suècia, amb la inauguració de l'exposició «Ballar el Moro, Danses festives de Moros i Cristians a la Mediterrània Occidental» una producció del Museu Etnològic de Barcelona i l'Associació Joan Amades. L'exposició romandrà oberta en horari d'arxiu fins el 20 de desembre.

Seguidament, el mateix dia, a la sala d'actes del Pavelló de Suècia, tindrà lloc una taula rodona per tal de valorar els deu anys del reconeixement de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco en la que hi ha participaran de polítics, tècnics i periodistes.

Els actes seguiran el divendres dia 27 a les 7 de la tarda a la sala d'actes de l'Ajuntament de Berga, on es presentarà el llibre Viatge a la Via Catalana, de Toni Strubell i amb il·lustracions de Narcís Franquesa. El llibre explica el procés sobiranista als joves a través del viatge que fan els seus protagonistes, que entre d'altres indrets, els condueix fins a la Patum de Berga. L'endemà, dissabte dia 28, a les 7 de la tarda al Teatre Municipal, tindrà lloc el concert Patum i cobla, a càrrec de la Cobla Berga Jove.

Les festes del foc

El dia 4 de desembre, a les 7 de la tarda, a la sala d'Actes de l'Ajuntament de Berga es farà una conferència sobre «Les Festes del Foc i del Sol als Pirineus, candidates a Patrimoni de la Humanitat», a càrrec de Jan Grau i Martí, expert en cultura popular.Aquest acte es fa la mateixa setmana que es coneixerà el veredicte de la Unesco sobre aquesta candidatura que inclou 63 formes d'expressió cultural de Catalunya, Aragó, el sud de França i Andorra, entre les quals la Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola.

El cicle d'actes commemoratius d'aquest aniversari culminarà el dissabte dia 12 de desembre. A les 6 de la tarda, a l'Ajuntament de Berga, es presentarà el «Gegant Nou caganer de La Patum», producte adherit a la marca Patum, a càrrec dels seus creadors, Albert Caelles i Roger Cortina. I el mateix dia, a 2/4 de 7, a la plaça Viladomat tindrà lloc un concert a càrrec de la Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga en el transcurs del qual es recuperarà la «Marcha lenta de Procesión en honor a la Virgen María de Queralt», composada l'any 1916, per la celebració de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt, per Fernando Cobeño Heredia, que va ser músic major del Batalló de Caçadors de Reus número 16, que l'any 1916 va prendre part a les festes de la Coronació i l'any 1911 havia interpretat La Patum.