L'Ajuntament d'Avià en col·laboració amb el col·lectiu artístic Konvent ha engegat un projecte que pretén donar valor i atractiu al municipi a través de diferents accions que enllacen art, paisatge i territori. "No busquem omplir rotondes ni denunciar espais en mal estat, sinó lligar paisatge i territori", ha explicat el director de Konvent, Pep Espelt. Tot i que el projecte artístic és força ambiciós, de moment s'ha optat per començar amb una prova pilot que planteja dues actuacions. D'un banda, es fa una crida a artistes d'arreu perquè creïn un plànol del municipi que s'ubicarà a la façana de l'Ajuntament i, de l'altra, es proposa elaborar un mural de grans dimensions sobre la transhumància.

'AviArt' és el nom que han escollit des de l'Ajuntament d'Avià i el col·lectiu artístic Konvent per posar el seu gra de sorra en l'empresa d'embellir el municipi. "Tenim paisatges bonics, però els pobles són molt lletjos", ha explicat el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana. Pel regidor, la gran majoria de pobles, com a conseqüència "del desarrollisme dels anys 60", tenen racons inacabats i zones que no s'acaben d'adaptar a l'entorn. AviArt, doncs, neix de la inquietud per "generar un canvi" en aquesta situació, ha explicat Subirana.

L'objectiu és convertir Avià en un municipi "més bonic pels de fora i pels de dins", i per a tal fi s'acaba d'obrir una convocatòria per elaborar el plànol d'Avià de la façana de l'Ajuntament i una altra per pintar el mur de contenció de grans dimensions que s'ubica al carrer cap a Santa Maria. El director de Konvent, Pep Espelt, ha explicat que la convocatòria s'obre aquest dimarts per a artistes d'arreu del territori però també estrangers i s'allargarà fins a finals de desembre pel primer projecte, i fins el 28 de febrer pel projecte del mur. Subirana ha assenyalat que un cop conegudes les obres que s'hi presentin, es realitzarà una consulta popular per decidir els projectes guanyadors.

Els artistes dels projectes guanyadors es podran allotjar gratuïtament a les instal·lacions de Konvent. El disseny del plànol de la façana del consistori, que es realitzarà en ceràmica, tindrà una aportació per l'artista de 300 euros. El cost de la ceràmica anirà a càrrec de l'Ajuntament. Pel projecte del mur, el pressupost màxim serà de 5.600 euros. Josep Subirana ha explicat que del pressupost se'n farà càrrec l'Ajuntament, tot i que s'intentarà captar alguna subvenció per part de la Diputació de Barcelona que ajudi a pagar la despesa.

Tot i aquesta primera fase a mode de prova pilot que ja ha començat, el projecte per embellir Avià és molt més ambiciós. Si les dues iniciatives del plànol del municipi i el mur tenen èxit, el consistori es proposarà aconseguir la implicació dels veïns del municipi. La voluntat és que els veïns puguin fer arribar propostes a l'Ajuntament d'altres carrers i indrets del poble que voldrien embellir perquè els puguin dur a terme.

Una altra de les propostes és convertir Avià en una vila verda perquè pugui entrar a formar part de la xarxa de "viles florides" que hi ha al país. Per aconseguir que aquest projecte sigui una realitat es convocaran concursos, de cara al bon temps, perquè els veïns puguin deixar les seves cases "ben boniques". L'Ajuntament entregarà premis a les millors decoracions a través de vals per poder gastar a les floristeries i tendes de decoració.