El Patronat Municipal de la Patum es replanteja les distincions especials als patumaires de les colles i els seus col·laboradors o persones que hi estan estretament vinculades que des de l'any 1962 es fa través del lliurament dels títols de patumaire i patumaire d'honor. En la darrera reunió de l'ens municipal, celebrada divendres, es va abordar aquesta qüestió amb la intenció que després d'aquest Corpus es pugui avançar en la presa d'una decisió per tancar un debat que ha acabat sent recurrent però que mai no s'ha tancat. Tanmateix, enguany els títols patumaires es mantindran tal com fins ara i es lliuraran com sempre, el dissabte de Patum en un acte públic a la sala de plens municipal. Si es decideix introduir-hi canvis, seria de cara al 2017, segons ha detallat a Regió7 el gerent del patronat, Albert Rumbo.

En la darrera reunió del patronat "es va plantejar què fer" amb els títols. Aquestes distincions s'atorguen a persones que fa deu anys (en el cas del de patumaire) que fan Patum o ajuden a fer-la a dins de les colles. Pel que fa al de patumaire d'honor es lliura a persones que acumulin un quart de segle de dedicació a la festa. Albert Rumbo ha explicat que aquests reconeixements antany s'havien "desvaloritzat" per la poca cura a l'hora d'atorgar-los. No hi havia un control per garantir que es complissin els temps requerits per tal d'atorgar-los.

L'any 2008 ja es va crear una base de dades amb registres de les persones a qui es donaven els títols i el perquè, fet que ha evitat que es lliurin sense ordre.

A la reunió del patronat, els diferents membres van expressar les seves opinions sobre aquesta qüestió. Es va exposar la possibilitat de deixar de donar indiscriminadament els títols esmentats i centrar-se a fer reconeixements especials i específics a la trajectòria de persones que hagin excel·lit per la seva tasca dins la festa. També hi ha partidaris que es mantingui com està, és a dir: els caps de colla fan una proposta al patronat d´un seguit de persones que fa anys que treballen dins les colles. També es va qüestionar la idoneïtat que es diguin títols.

Albert Rumbo ha exposat que a diferència del que passava quan es van crear els títols de patumai-re fa més de mig segle, el nombre de membres de colles i col·laboradors és molt més elevat i això ha suposat que cada any augmenti el nombre de guardons que s´han d´atorgar. Aquest fet ha comportat que no tinguin el mateix valor.

Recollir opinions

A la reunió de patronat es va acordar que els caps de colla parlaran d´aquesta qüestió amb els membres de les respectives comparses per tal de copsar-ne les opinions. Així mateix, la resta de membres del patronat faran les seves consultes entre les persones que considerin coneixedores de la festa per veure què n´opinen. Aquestes consultes s´aniran fent en el decurs dels propers mesos. L´objectiu és que en la reunió de l´ens patumaire del mes de juny, la que s´ha convocat per fer balanç de la celebració que tindrà lloc del 25 al 29 de maig, ja es pugui prendre una decisió d´acord amb el sondeig realitzat, ha explicat Albert Rumbo.