L'escala del xalet del Catllaràs d'Antoni Gaudí recupera el seu aspecte primigeni

L'Ajuntamet de la Pobla du a terme la recuperació de l'edifici a mesura que té el finançament

07.02.2016 | 17:20

L'Ajuntament de la Pobla de Lillet ha fet un pas més en el seu objectiu de treure de l'ostracisme un dels seus patrimonis més singulars i exportables: el xalet-refugi del Catllaràs, dissenyat per Antoni Gaudí. El consistori ha pogut refer l'escala d'aquest edifici, modificada als anys 70, i fer que llueixi l'aspecte original de quan va ser concebut. Tal com ja va informar aquest diari l'octubre del 2014, això ha estat possible gràcies a una subvenció de 53.000 euros concedida per la Diputació de Barcelona per a la recuperació d'edificis singulars


L'escala refeta tal com la va dissenyar per Gaudí. Firma: Ajuntament de la Pobla

D'aquesta manera es comença a materialitzar el projecte actualitzat de recuperació de l'immoble que va refer el govern liderat per l'alcalde Vicenç Linares en el mandat 2011-2015 d'un projecte heretat de la legislatura anterior. Les obres previstes tenen un pressupost global de 543.853,13 euros. Com que el consistori no té diners per pagar-ho tot de cop, ha desglossat la proposta d'actuació i du a terme intervencions per fases en funció dels diners que aconse-gueix. Fins ara ha assolit els 53.000 euros esmentats que s'han destinat a refer l'escala. Tal com es pot apreciar a les imatges superiors, originalment l'escala tenia un cos central i s'hi podia accedir pels dos laterals. Va ser a la dècada dels 70 que va agafar l'aparença que va tenir fins l'any passat: una escala simple elevada. Ata s'ha recuperat la fesomia del segle passat


L'escala amb l'aspecte que tenia fins ara. Firma. Arxiu /D.C.

L'alcalde Vicenç Linares ha destacat haver pogut fer els treballs i també que les obres les hagi realitzat una empresa poblatana. Només manca instal·lar-hi la barana, ha detallat l'alcalde. I també "posar-hi líquid protector de les glaçades i impregnar els revestiments" perquè els canvis de temperatures "van molt malament per als arrebossats" de la façana.

El batlle ha explicat que, un cop completats els treballs, es continuarà buscant finançament per poder tirar endavant noves fases de millora. Aquest immoble podria acollir un centre exploratori d'activitats esportives i d'oci de la natura amb un espai dedicat al seu autor, l'arquitecte Antoni Gaudí, i també a la història de les mines de carbó d'aquest entorn. Així ho recull una memòria d'avantprojecte que ha elaborat de manera altruista per a l'Ajuntament de la Pobla l'arquitecte Íñigo Hernández.

Antoni Gaudí a 1.500 metres

El xalet de la serra del Catllaràs és a 1.500 metres d´alçada. Aquesta és una de les diverses obres que el reconegut arquitecte va signar a la vall de Lillet a principi del segle passat. Ho detalla l´expert en l´obra de l´arquitecte reusenc Daniel Giralt-Miracle en el llibre Gaudí a la Vall de Lillet, de Joan Bassegoda, Ramon Espel i Roger Orriols.

L´origen de la presència d´obra seva obra al Berguedà és la seva relació amb l´industrial Eusebi Güell. Ell va posar en marxa la fàbrica de ciment Asland del Clot del Moro, «on es produïa el pòrtland que l´arquitecte utilitzava en les seves obres, especialment en les que va fer en la darrera etapa de la seva vida». Gaudí va fer diferents obres al municipi i també va concebre el xalet del Catllaràs, un equipament destinat als enginyers que treballaven a les mines de la serra del Catllaràs, d´on s´extreia el carbó que s´utilitzava per a la fàbrica de ciment. També és el pare dels jardins Artigas, que li va encarregar l´industrial tèxtil Joan Artigas, que era amic d´Eusebi Güell.


Aspecte original del xalet obra d'Antoni Gaudí, iniciat el 1902. Firma: Arxiu  Particular

L´immoble està declarat Bé d´Interès Cultural amb el número 549. També apareix a l´Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalita.

Múltiples reformes

Aquest edifici gaudinià es va començar a construir l´any 1902. La primera remodelació s´hi va fer el 1907. Posteriorment va ser objecte d´altres reformes. L´any 1932, l´empresa Asland el va cedir al consistori de la Pobla. Una dècada més tard s´hi van fer noves intervencions. La darrera va ser a principi dels anys setanta, quan l´immoble estava en ruïnes. Va ser en aquell moment que es va adequar com a casa de colònies. Una funció que va complir fins a la dècada passada a cura de la Fundació Pere Tarrés.

Amb tot, fa anys que l´immoble no té cap ús, està tancat i el consistori hi ha hagut d´actuar diverses vegades per reparar els desperfectes causats pels brètols. L´alcalde ha lamentat aquestes destorsses i ha fet palesa l´esperança de poder anar millorant l´immoble i reivindicar el patrimoni que Gaudí ha deixat a la població.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema