Trencar barreres i dignificar el col·lectiu de les persones amb diversitat funcional. Aquest és un dels objectius principals del projecte de música comunitària que des de fa uns mesos s'està gestant a Berga i que culminarà d´aquí a quinze dies amb una posada en escena al Teatre Municipal de la ciutat. Una idea impulsada pels músics berguedans Queralt Roca i Albert Gumí, i que inclou la participació de molts col·lectius heterogenis. De fet, aquesta amalgama de persones, que utilitzaran la música com a nexe d'unió, és el que dóna sentit al projecte que, segons els seus creadors, ha de ser un pas més per a la inclusió social de l´esmentat col·lectiu al Berguedà.

El projecte no parteix de zero, i tal com explica Queralt Roca, existeixen precedents d'orquestres i conjunts instrumentals on conviuen músics de l'àmbit professional, estudiants i persones amb discapacitat. «Per aquelles casualitats de la vida, vam conèixer la Queralt Prats, que és músic i que treballa en el camp de la música comunitària», detalla Roca. A més, Roca, conjuntament amb el seu marit, Albert Gumí, i els seus fills, va iniciar el 2009 un projecte personal que s'ha convertit en una associació musical inclusiva.

Amb seu a Barcelona, el grup Tirabol -que així és com s'anomenen- treballa per dignificar el col·lectiu de persones amb discapacitat en el món artístic, i ofereixen actuacions amb una formació integrada per tres músics professionals, tres amateurs i estudiants i dues persones amb discapacitat. «Un tema que teníem molt clar des del principi era el de no renunciar a la qualitat», explica Roca, «és per això que cobrem un mínim per cada actuació per cobrir despeses i per no donar la sensació de manca de professionalitat pel fet d'incloure-hi persones que no són músics que s'hi dediquen i, algunes, amb diversitat funcional».

Una extensió d'aquest projecte és el que estan materialitzant a Berga amb la participació directa d´usuaris del centre especial de treball Taller Coloma i la Llar Santa Maria de Queralt -instruïts per Marta Pagerols- de l'orquestra de corda de l'Escola Municipal de Música de Berga, del grup Superfilharmònics (format per alumnes de l'escola de primària Santa Eulàlia de Berga) i del grup Tirabol. «Una proposta que compleix amb la nostra filosofia de treball i d´inclusió a través de la música, i que, a més, ens porta a tocar a Berga amb la nostra formació» -un fet que assegura que tenien pendent des de feia temps- «a compartir escenari amb estudiants i músics del Berguedà, i a col·laborar amb el Centenari de la Coronació de Queralt i amb el taller i l´escola d´educació especial» de la comarca. I és que l'espectacle s'ha inclòs dins de la programació dels actes de Queralt2016 i, a més, els beneficis que es recullin es destinaran a l´Associació de Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà. Això és possible degut a que l'associació Tirabol ha rebut una subvenció de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona que cobrirà les despeses del concert.

Usuaris del Taller Coloma durant l'assaig de dissabte. Foto: Dani Perona

Procés de muntatge

Durant les darreres setmanes, totes les parts han estat treballant per separat, i el resultat de la posada en comú -que es va iniciar ahir- es podrà veure al Teatre Municipal de Berga, el diumenge 14 de febrer a les 6 de la tarda (entrades a la venda a www.tincticket.com). Al concert hi actuaran en solitari les tres formacions que protagonitzen el projecte (Tirabol, Superfilharmònics i l'orquestra de l´EMMB), però el moment àlgid arribarà amb la convivència a l'escenari de prop d'una vuitantena de músics, entre els quals hi haurà catorze usuaris del centre especial de treball Taller Coloma, que s'encarregaran, principalment, de posar la percussió a l´obra composta per Albert Gumí Paisatges musicals.

Es tracta d´una peça integrada per sis temes de diferents parts del món «on tothom té el seu protagonisme». En aquest sentit, Roca ha explicat que «la peça ja s'ha interpretat anteriorment al projecte de música comunitària que es va dur a terme al conservatori del Liceu amb Queralt Prats, i funciona molt bé». Els catorze nois del Taller Coloma han treballat les seves intervencions amb els instruments i, durant els propers assajos, hauran de casar el que han après seguint les ordres del director, que els marcarà quan han d'entrar i quan han de parar de tocar. Ahir, tots plegats van tenir la primera presa de contacte, i les sensacions per part de tot l´equip humà que hi ha al darrere són positives.

Iniciatives similars ja s´han dut a terme, a petita escala, a la comarca, i de fet, els usuaris del Taller Coloma i de la Llar tenen contacte permanent amb la música gràcies a diverses activitats que duen a terme al llarg de l´any. Ahir va quedar clar, però, que aquesta la viuen amb molta intensitat.