La Fira de la Tòfona del Berguedà tindrà el 60% menys de pressupost que el 2015 i passarà de 12.000 euros a 5.000, fet que comporta que el certamen tingui menys actes que en les edicions passades, ja que es deixen de fer activitats que fins ara havien acreditat el seu poder de convocatòria, com el concurs de joves cuiners o el sopar de la tòfona.

Malgrat aquest reducció del pressupost, l'alcalde d'Olvan, Martí Orriols va assegurar ahir, en la presentació del certamen, que això no afectarà substancialment una fira que "en certa manera té un format similar al d'altres anys" i que, segons va dir, mantindrà la seva essència i els objectius pels quals es va crear: popularitzar l'ús de la tòfona a la cuina i divulgar-ne les potencialitats perquè s'estengui el seu cultiu a través d'arbres micoritzats perquè aquest fong esdevingui un complement de les rendes agràries.

La jornada tècnica de la fira es farà el 26 de febrer i la mostra el dissabte 27 i el diumenge 28 de febrer. Tot i que Orriols va dir que es feia en aquestes dates per no solapar-se amb cap més fira, s'escau que dissabte 27 coincidirà amb la quarta edició d'una jornada de divulgació del conreu i les característiques de la tòfona a Vic.

Ahir, Martí Orriols va dir que la retallada prové del fet que enguany no s'haurà de llogar la vela on es feien les activitats ja que s'usarà el local Patum. I també, va dir, perquè la direcció del certamen l'assumeix l'Agència de Desenvolupament del Berguedà. L'anterior director, Pere Muxí, reconegut tubericultor, va plegar en desacord pel nou rumb que el govern olvanès ha donat a la mostra.

Martí Orriols va informar que a la fira hi haurà cinc parades especialitzades en tòfona d'un total d'una quinzena. Segons l'alcalde olvanès li volen donar "un caire més popular i més comarcal" però alhora apropar aquesta fira al poble d'Olvan perquè "se la senti més una fira del poble".

El programa d'enguany s'iniciarà amb una jornada tècnica que se celebrà a l'Ateneu d'Olvan sota el títol "La tòfona, una oportunitat per al desenvolupament rural" que, entre altres activitats, inclou una taula rodona sobre com es valoritza la tòfona al Berguedà. Entre els actes, dissabte hi haurà una xerrada, "Descobrim els secrets de les tòfones", a càrrec del biòleg Daniel Siscart, el taller de cuina de tapes amb tòfona a càrrec del cuiner Xevi Poll i, diumenge, el concurs de gossos tofonaires.