Més de cent berguedans ´entren´ a la guerra civil amb la visita del refugi de sota el teatre municipal

El túnel, que va aixoplugar els ciutadans quan perillava que l´aviació ataqués amb bombes la ciutat, va sorprendre les persones que hi van accedir

04.03.2016 | 11:46
Més de cent berguedans ´entren´ a la guerra civil amb la visita del refugi de sota el teatre municipal

Més de cent berguedans van constatar aquest dissabte que la millor lliçó d´història és la de posar-se a la pell dels que van viure en temps passats. Es va obrir al públic per primer cop, i durant menys d´una hora, el refugi antiaeri de la guerra civil que es va descobrir el 2003 quan s´estaven executant les obres a les escales del teatre municipal de Berga. Es tracta d´un exercici de memòria històrica promogut per l´Ajuntament de Berga que té com a finalitat retre homenatge a les víctimes berguedanes del franquisme.

La visita al refugi va crear expectació. En el túnel només podien estar-hi tres persones a la vegada per raons de seguretat, i els primers comentaris dels que hi accedien eren sobre les sensacions que provocava ser-hi a dins. «Fa olor de terra, hi ha molta humitat, hi ha fang» o «aquí dins no hi podia cabre gaire gent, la sensació és claustrofòbica», eren algunes de les frases que es podien sentir. Però més enllà de les sensacions del moment, gairebé tots els visitants reflexionaven sobre la por i el terror permanent de les persones que van viure la guerra per si l´aviació atacava la ciutat amb bombes, tal com havia passat en municipis propers. «No vull ni imaginar-me els moments en què la gent havia d´entrar-hi per refugiar-se», emfatitzaven alguns dels visitants.

El túnel té 25 metres de llargada i 1,7 d´alçada de mitjana, i servia per albergar-hi veïns que vivien a les proximitats. Era un dels refugis que hi havia a la ciutat. Tot i que no estan documentades les ubicacions dels altres, els experts coincideixen a assenyalar que a Berga n´hi havia més de similars, i se sap de l´existència d´altres túnels.

La visita al refugi antiaeri va ser la culminació d´una tarda dedicada a la recuperació de la memòria històrica de la ciutat, i els responsables de l´Ajuntament van destacar que per fi es fan activitats en record a les persones que van ser víctimes de la guerra i el franquisme, 77 anys després que entressin els nacionals a la ciutat. «És un primer pas per incentivar la recerca d´aquesta etapa històrica a la ciutat. Estem contents de la resposta que ha tingut la primera activitat d´aquestes jornades que fem en memòria de les víctimes del franquisme», va destacar l´alcaldessa de Berga, Montse Venturós.

Abans de la visita al refugi es va fer una ruta pel recorregut que van seguir les tropes franquistes un cop van entrar a Berga. Per aquest motiu, el punt d´arrencada de l´itinerari era al el final del carrer del Roser; el punt on s´acabava la trama urbana d´aquella època. L´historiador Ivan Sánchez va ser l´encarregat d´il·lustrar, tot citant testimonis de l´època, com va ser el moment en què Berga va caure en mans dels nacionals. «Persones que van viure aquell moment recorden com els republicans van haver de marxar amb la roba i el calçat fets malbé. Una escena que contrasta amb l´arribada dels franquistes, que es van obrir pas pels carrers de la ciutat sobre els cavalls i amb vestits nous i amb una gran bandera espanyola», va explicar.

Després hi va haver una taula rodona per analitzar la repressió durant la guerra a la ciutat al Casino, on hi ha una exposició sobre la temàtica. Dissabte que ve, dia 27 de febrer, hi haurà l´homenatge a les víctimes del franquisme.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Tren del Ciment enguany
El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El Tren del Ciment ja supera ara el nombre usuaris que va tenir durant tot el 2015

El ferrocarril del Llobregat ha estat utilitzat per 20.688 persones i no tanca fins al novembre...

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

Vint-i-vuit establiments participen al programa de punts d´informació turística del Berguedà

L'objetciu és crear una xarxa de prescriptors de recursos i activitats de la comarca

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

«Des de petit he tingut clar que volia ser noi», diu el jove, que explica el procés de...

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

La transsexualitat arriba als instituts del Berguedà a través d´una experiència real

Teo Valls explica el seu procés de transformació de dona a home a 330 alumnes de tercer d´ESO dins...

Josep Pla, de la Valldan, és escollit nou hereu de les comarques barcelonines

Josep Pla, de la Valldan, és escollit nou hereu de les comarques barcelonines

Puig-reig esdevé el centre del pubillatge amb l'acte de proclamació dels representants nacionals

Enllaços recomanats: Premis cinema