Berga viurà, durant el proper mes d'abril, una nova edició del mes de la solidaritat. Enguany, però, amb un canvi de nom i també amb algunes novetats. Des de l'Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà, amb el suport de les entitats, s'ha apostat per rebatejar el projecte amb el nom de Primavera Social i ha decidit tractar en profunditat un tema, que variarà en cada edició. Enguany el tema escollit és la sobirania alimentària, que centrarà algunes de les activitats que s'allargaran al llarg de tot el mes.

La regidora de Serveis a les Persones, Anna Alsina, ha explicat que l'objectiu d'aquest mes solidari són dos. Per una banda, el de «donar a conèixer la feina que fan les entitats de l'àmbit social i també que es relacionin entre elles». Per l'altra, ha afegit, el projecte pretén «generar debat sobre alguns temes d'emergència social que estan al damunt de la taula». Enguany, ha ressaltat, es tracta de la sobirania alimentària. Concretament s'han preparat dues activitats per donar a conèixer exemples d'iniciatives que funcionen a d'altres punts del territori «que donen eines per a l'empoderament en la vessant alimentària a persones castigades per la situació de crisi». La primera serà el 6 d'abril amb una xerrada al Casino a càrrec de Guillem Tendero, membre de l'Aliança per a la Sobirania Alimentària de Catalunya i Clara Griera, de la cooperativa de l'Olivera. Els dos parlaran sobre «Sobirania alimentària i dret a l'alimentació en l'actual context d'emergència social». La segona proposta serà la taula de bones pràctiques que tindrà lloc el 13 d'abril amb la presència de cooperatives i entitats que treballen, amb èxit, en donar eines a les famílies en risc d'exclusió i que lluiten contra el malbaratament alimentari.

Les propostes de la Primavera Social, però, van més enllà d'aquestes dues activitats. Tal i com ha recordat Alsina, «es pretén que totes les entitats hi tinguin cabuda i sabem que la majoria no tracten el tema alimentari». És per això que al llarg de tot el mes s'han organitzat tallers i xerrades de molts àmbits diferents de l'àmbit de la salut mental, del voluntariat o a l'entorn dels refugiats, entre d'altres. El programa complet es pot consultar a www.ajberga.cat.

Com en les darreres edicions, una de les jornades més representatives d'aquest mes solidari serà el proper 9 d'abril quan tindra lloc la setena edició de la Fira d'Entitats Socials i de Cooperació durant tot el matí al passeig de la Indústria. Ja han confirmat la seva presència un total de vint-i-dues entitats, que a banda de donar a conèixer la seva activitat, han preparat propostes diverses per als assistents com tallers, tastos o animacions musicals i per als infants.