Veure com i on es produeixen els aliments que ens arriben a taula, saber com treballen els pagesos, descobrir els productes de temporada, visitar granges, ramats, productors i elaboradors de embotits o formatges€ Aquest és l´esperit de la primera edició de Benvinguts a pagès, un cap de setmana de portes obertes a explotacions agràries i ramaderes d´arreu del Berguedà i d´arreu del País, amb la complicitat de restauradors i allotjaments, que també participen a la campanya i que oferiran el menú Benvinguts a pagès, amb producte de proximitat, i paquets especials d´allotjament de cap de setmana.

L'oferta del Berguedà

En el cas del Berguedà, s´han adherit a la iniciativa les explotacions de Cal Rovira a Sagàs, de la Federació Vaca Bruna Pirineu a Sagàs, Xai de Ferreres a Olvan, Formatges Cuirols de la Nou de Berguedà i Cal Roio Ramaderia Ecològica a la Nou de Berguedà; els restaurants Hostal Sant Maurici a la Quar, Restaurant Cafè de la Plaça a Casserres, Restaurant Cal Blasi a Berga, Restaurant Repòs del Pedraforca a Saldes, Restaurant Cal Fuster de Viver i Serrateix, Ca l´Amagat Rústic Gastrohotel de Bagà, Hostal Can Batista a Bagà i Restaurant Niu Nou de Bagà i els allotjaments Baluard de Ferreres a Olvan, Berga Resort a Berga, Cal Cisteller a Olvan, Càmping Repòs del Pedraforca a Saldes, HCC Hotel Ciutat de Berga, La Rovira a Sagàs, Hotel Ca l´Amagat Rústic Gastrohotel a Bagà, La Volta de Ferreres a Olvan i Les Cases a Sagàs.

Producte de proximitat

En la roda de premsa de presentació de Benvinguts a pagès al Berguedà, el president de l´Agència, David Font, va destacar que aquesta iniciativa és una aposta decidida pel producte de proximitat, per posar en valor el territori i el Berguedà, potenciar el turisme la gastronomia. A més a més, de fer incidència en l´encaix de la campanya amb el recent full de ruta comarcal de l´Estratègia Berguedana, amb la seva voluntat d´impulsar iniciatives i projectes en els sectors d´especialització del sector primari, la indústria agroalimentària i el turisme, entre altres.

Per la seva banda, el Director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, va posar èmfasis en la oportunitat que representa Benvingut a Pagès per poder veure on neix allò que ens posem a la boca, qui ho fa i com ho fa, no només al Berguedà sinó que a les 42 comarques del país, amb activitats complementàries de caràcter lúdic i cultural. Per Massanés, aquesta iniciativa permet donar a conèixer el territori a la gent de fora, però també, per la gent de casa i de la comarca per conèixer i xafardejar els productors de proximitat, que ens elaboren productes d´altíssima qualitat.

Un cap de setmana a mida i diferent per a tots els gustos

Benvinguts a pagès és una experiència turística diferent que permet que cadascú organitzi el seu cap de setmana a mida en qualsevol de les explotacions ramaderes, explotacions i allotjaments. A través del web http://www.benvingutsapages.cat, els visitants poden consultar les explotacions, restaurants i allotjaments que participen en la iniciativa, i triar quines cases de pagès volen visitar, quantes nits volen passar fora, on es volen allotjar i on volen reservar el seu menú especial de producte de proximitat.

Benvinguts a pagès s´adreça a qualsevol tipus de públic: famílies, foodies, grups d´amics, veïns€ Les explotacions faran visites gratuïtes el dissabte de 10 del matí a 7 de la tarda i el diumenge de 10 del matí a 3 de la tarda. Divendres i diumenge a la tarda diverses explotacions també faran visites gratuïtes per a grups que hagin fet reserva prèvia contactant directament amb la casa.

Segons van explicar Maria Àngels Capdevila de Xai de Ferreres i Mònica Pont de la Federació de la Bruna del Pirineu, les seves explotacions i allotjament estan preparats durant 3 dies per obrir les portes de casa seva perquè tothom que ho vulgui puguin visitar-les, a més a més, de mostrar-se entusiasmades i il·lusionades pel reconeixement que representa Benvinguts a Pagès a la feina del sector agrari i ramader. Amb tot, reconeixen que representa un repte i un sobreesforç al seu treball, però el resultat final s´ho val.

Les visites duraran aproximadament una mitja hora i es recomana reservar i confirmar l´hora d´arribada a les explotacions i a les activitats. La majoria de cases, després de la visita, oferiran un petit tast amb els productes que es facin a la masia o explotació i, a més, tindran una zona de venda per als visitants que vulguin comprar aquell producte directament en origen, de la mà dels seus productors.

Cada explotació participant comptarà amb elements de senyalització per situar en zones estratègiques i per facilitar al màxim l´arribada dels visitants a la casa. I a través del web també es podrà consultar la localització i les coordenades.

Els organitzadors han reiterat la seva voluntat que Benvinguts a pagès debuti amb èxit i que es consolidi en el programa d´esdeveniments anuals. Un dels valors específics d´aquest projecte és que suma paisatge, gastronomia, producte i experiència i que la seva àmplia oferta geogràfica, amb presència a totes les comarques, permet arribar a tot tipus de públic: tant aquells qui busquin una escapada diferent i original a l´altra punta de Catalunya, com aquells qui prefereixin una activitat a prop de casa seva.

Menús Benvinguts a Pagès

Romà Revelles del Restaurant Niu Nou de Bagà, ha dit que els restauradors oferiran menús gastronòmics elaborats amb productes de proximitat i es podrà maximitzar el vincle entre la cuina i la granja, tot podent descobrir tot el procés de transformació des de l´explotació ramadera o agrícola a la taula. A més, d´estendre l'educació per a una alimentació saludable i sostenible, fomentar la innovació gastronòmica i contribuir a una millor qualitat de vida de les persones.

Benvingut a Pagès és una proposta liderada per la Fundació Alícia amb la col·laboració de l´Agència de Desenvolupament del Berguedà per impulsar-la a la comarca i el suport del Departament d´Empresa i Coneixement, a través de l´Agència Catalana de Turisme, i del Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, emmarcada dins els actes de la designació de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016.