El grup de persones que dissabte va ocupar una casa abandonada la plaça del Forn ha anunciat que impulsa la seva recuperació per dur-hi a terme activitat de dinamització del barri vell de Berga. Aquest diumenge a la tarda, han celebrat la primera assemblea del que anomenen Centre Social Okupat Autogestionat (Csoa) La Pastera, a la que havien convidat els veïns. Hi van assistir representants del Banc del Temps i algun veí.

Representants de l´assemblea que han demanat restar en l´anonimat han explicat que cada dia les 6 de la tarda es duran a terme sessions de treball voluntari. L´objectiu és treure la runa i porqueria que s'acumulen a l´interior dels quatre pisos d´aquest edifici. Tal com va informar aquest diari diumenge, es tracta d´un immoble que forma part de l´operació d´especulació urbanística que va afectar el barri vell de Berga fa més de quinze anys i que va deixar un rastre de cases abandonades en molt mal estat, les cases fantasma.

Els ocupants han explicat que han triat aquesta perquè la titularitat no està clara ja que la darrera notícia que en tenen, van explicar, és que estava a punt de ser embargada per l´antiga Caixa Penedés.

Hi han afegit que l´ocupació d´aquesta casa és una denúncia de la problemàtica que pateix el barri vell de cases en molt mal estat i abandonades. Alhora volen recuperar aquest edifici per donar-hi usos socials. Entre les propostes d´usos es van esmentar les de fer-hi un gimnàs i un menjador popular, una biblioteca i un espai per fer-hi formació o un espai per a l´intercanvi gratuït de coses o d´habilitats.

Membres de l´assemblea van anunciar que faran sessions obertes cada dimarts i que aquest juliol organitzaran sopars i cinema a la plaça del Forn per fer calaix per comprar el que calgui per arranjar la casa.

Des de dissabte ja han tret molta runa i porqueria de La Pastera però en queda molta ja que a l´interior de l´edifici s´hi acumulen els rastres i vestigis de dècades d´abandonament. Els ocupants han consultat un arquitecte i estan a l´espera de confirmar que l´edifici no pateix danys estructurals. Si fos així, l´abandonarien i informarien del mal estat de l'immoble a l'Ajuntament. Tanmateix han assegurat que si això passés el projecte «d´alliberar espais» al barri vell de Berga no s´aturaria.