L'aigua ha estat la protagonista indiscutible, un any més i com és habitual, de la passada dels Elois d'aquest diumenge. Cavalls i rucs han quedat ben molls, i evidentment, també els seus portadors i tots els berguedans que han matinat i han participat de la comitiva. La festa dels Elois ha viscut aquest matí un dels actes més concorreguts i esperats: la tradicional passada on l'aigua raja de tots els balcons, finestres i racons dels carrers per on passa el recorregut.

La comitiva, encapçalada pel tabaler, els administradors i la banderera (enguany l'alcaldessa Montse Venturós) ha sortit puntualment a les 9 del matí de la Font del Ros al so de la música de la Cobla Ciutat de Berga. Les primeres galledes d'aigua no han estat massa benvingudes pels atrevits que han participat a la festa, i és que la temperatura era fresca a la capital berguedana després de les pluges de divendres.

Tot i això, l'aigua no ha cessat en tot el recorregut. Especialment les galledes s'han fet més insistents al carrer del Roser al seu pas per la plaça dels Països Catalans, a la plaça de Sant Joan i també al safareig de la Pietat, punts clau on els participants veterans ja sabien que havien de passar el més ràpid possible. Tothom ha quedat xop. Del primer a l'últim i ningú ha arribat sec a la plaça de Santa Magdalena on s'ha celebrat l'esmorzar popular. Com sempre, els més despistats i els que no coneixien la festa, també han estat víctimes de les galledes d'aigua que rajaven des dels balcons, principalment al carrer Major, que és més estret. Ja de baixada, al seu pas per la plaça de Sant Pere, s'ha fet la tradicional benedicció dels animals.

Casament i ballet de Déu

La festa dels Elois ha continuat al migdia amb l'escenificació de la boda típica de l'alt Berguedà, enguany amb un rerefons especial ja que és la primera celebració sense la presència de Montserrat Minoves, ànima de la Farsa, entitat responsable de fer-se càrrec d'aquest casori. Després de la missa que ha tingut lloc a l'església de Sant Francesc presidida pel pare Josep Gendrau, el seguici s'ha dirigit a la plaça de Sant Joan on els berguedans esperaven per veure, un any més, el ballet de Déu. En acabat, els representants municipals de l'ajuntament i tota la comitiva nupcial s'han afegit a la ballada popular.

El matí finalitza a la sala de plens de l'ajuntament amb el lliurament de les ferradures als qui col·laboren a la celebració. Enguany, rebran el distintiu Vanessa Mora i Barra, Antoni Mas i Soler, Marta Barranco i Casals, Marc Elias i Pallarès, Anna Itó i Fuentes, Sergi Garcia i Fernández, Carla Magem i Galán, Jordi Martín i Castany, Eva Barniol i Prat, Anna Ribera i Toneu, Josep Alsina i Roca, Clara Viñals i Comas, Gerard Remolà i Farràs Concepció Vilaredes i Vallès, Josep Guijarro i Fernández, Òscar Guijarro i Fernández, Estanis Salas i Casamartina, Josep Pla i Casadesús, Maria Corominas i Casals i Mariona Casellas i Mendieta.