El pèsol negre, protagonista d'una nova fira a Gósol

L'objectiu de la festa que s'organitzarà el 29 d'octubre és donar a conèixer el producte fora de la comarca

18.10.2016 | 16:26
El pèsol negre, protagonista d'una nova fira a Gósol

ACN Gósol .- El 50% de la producció actual de pèsol negre es concentra al municipi de Gósol, al nord del Berguedà. Es tracta d'un producte autòcton que, tot i que és molt apreciat entre els berguedans, és molt poc conegut fora del territori. Per capgirar aquesta situació, Gósol ha creat una festa gastronòmica que tindrà com a protagonista aquest producte. La celebració, que tindrà lloc el 29 d'octubre, comptarà amb una exposició sobre aquest llegum, una jornada tècnica, demostracions gastronòmiques i una 'pesolada' popular. L'alcalde de Gósol, Lluís Campmajó, ha explicat a l'ACN que l'objectiu és evitar que aquest producte tan apreciat es perdi per culpa de la seva desconeixença. La festa s'ha volgut iniciar en l'Any Internacional dels Llegums per Nacions Unides i l'any que Catalunya és Regió Europea de la Gastronomia 2016.

El pèsol negre es va començar a cultivar al Berguedà i s'ha conservat en aquest territori, ja que és una de les poques varietats que s'adapten al clima de muntanya. La seva producció és reduïda amb una producció mitjana entre 5 i 6 tones conreades en 6,47 hectàrees, produïts per només 10 agricultors. Tot i que s'acostuma a cuinar guisat o saltejat amb carn de porc, el pèsol negre permet moltes preparacions innovadores.

Per donar a conèixer aquest producte, el municipi de Gósol ha impulsat, conjuntament amb l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, un jornada centrada en aquest apreciat llegum.

Durant la presentació, el gerent de l'Agència, Eduard Barcons, ha volgut destacar el treball que s'està realitzant des de l´entitat per potenciar i dinamitzar els productes singulars del Berguedà com el Pèsol Negre, el Blat de moro escairat o les patates de muntanya. De fet, amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, s'han pogut realitzar diferents estudis de recerca per millorar la producció de les varietats autòctones i modernitzar la seva aplicació gastronòmica amb nous receptaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

L'ANC i Òmnium convoquen un concurs de pintura pel sí al referèndum

L'Assemblea Nacional Catalana de Berga i Òmnium Cutural del Berguedà han organitzat...

El govern del Consell està a l'expectativa de com es tornaran les ajudes Miner

El govern del Consell està a l'expectativa de com es tornaran les ajudes Miner

ERC va dir el juliol que el govern de Madrid donarà els 4,4 milions d'euros pendents amb un conveni

La campanya «Salut a l'estiu» a la piscina de Berga arriba a la recta final

La campanya «Salut a l'estiu» que es du a terme a la piscina municpal de Berga arriba...

La família berguedana de la noia relacionada amb un dels detinguts pels atemptats demana respecte

La família berguedana de la noia relacionada amb un dels detinguts pels atemptats demana respecte

Expliquen a Regió7 que estan patint molta pressió per l'assetjament de ciutadans i destaquen que...

El supermercat Bon Preu obrirà un establiment a Gironella el setembre

El supermercat Bon Preu obrirà un establiment a Gironella el setembre

El nou comerç serà el tercer de la cadena al Berguedà i es preveu que creiï uns 30 llocs de treball

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema