El pèsol negre, protagonista d'una nova fira a Gósol

L'objectiu de la festa que s'organitzarà el 29 d'octubre és donar a conèixer el producte fora de la comarca

18.10.2016 | 16:26
El pèsol negre, protagonista d'una nova fira a Gósol

ACN Gósol .- El 50% de la producció actual de pèsol negre es concentra al municipi de Gósol, al nord del Berguedà. Es tracta d'un producte autòcton que, tot i que és molt apreciat entre els berguedans, és molt poc conegut fora del territori. Per capgirar aquesta situació, Gósol ha creat una festa gastronòmica que tindrà com a protagonista aquest producte. La celebració, que tindrà lloc el 29 d'octubre, comptarà amb una exposició sobre aquest llegum, una jornada tècnica, demostracions gastronòmiques i una 'pesolada' popular. L'alcalde de Gósol, Lluís Campmajó, ha explicat a l'ACN que l'objectiu és evitar que aquest producte tan apreciat es perdi per culpa de la seva desconeixença. La festa s'ha volgut iniciar en l'Any Internacional dels Llegums per Nacions Unides i l'any que Catalunya és Regió Europea de la Gastronomia 2016.

El pèsol negre es va començar a cultivar al Berguedà i s'ha conservat en aquest territori, ja que és una de les poques varietats que s'adapten al clima de muntanya. La seva producció és reduïda amb una producció mitjana entre 5 i 6 tones conreades en 6,47 hectàrees, produïts per només 10 agricultors. Tot i que s'acostuma a cuinar guisat o saltejat amb carn de porc, el pèsol negre permet moltes preparacions innovadores.

Per donar a conèixer aquest producte, el municipi de Gósol ha impulsat, conjuntament amb l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, un jornada centrada en aquest apreciat llegum.

Durant la presentació, el gerent de l'Agència, Eduard Barcons, ha volgut destacar el treball que s'està realitzant des de l´entitat per potenciar i dinamitzar els productes singulars del Berguedà com el Pèsol Negre, el Blat de moro escairat o les patates de muntanya. De fet, amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, s'han pogut realitzar diferents estudis de recerca per millorar la producció de les varietats autòctones i modernitzar la seva aplicació gastronòmica amb nous receptaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Treballs amb una màquina per canviar la canonada de l'aigua
Avià renova la canonada de l'aigua per garantir aquest servei al barri de la Creu

Avià renova la canonada de l'aigua per garantir aquest servei al barri de la Creu

?Feia anys que aquest nucli no disposava de prou cabal per satisfer les necessitats dels veïns a...

L?Ajuntament de Gironella millora la gespa del camp de futbol

El consistori inverteix més de 2.000 euros en tasques de manteniment del verd artificial

La colla dels plens posa les bases per a l'entesa en una reunió d'acostament

La colla dels plens posa les bases per a l'entesa en una reunió d'acostament

La trobada va ser tranquil·la i va incloure la mediació de l'alcaldessa i la regidora de Patum

La Fira Ambsense torna a Berga per fer divulgació de les al·lèrgies i les intoleràncies

L'oferta de la mostra de l'1 d'abril està destinada a fer pedagogia i donar eines sobre aquestes...

La colla dels plens posa les bases per l'entesa en una reunió d'acostament

La colla dels plens posa les bases per l'entesa en una reunió d'acostament

Hi han assistit els membres de la comparsa, amb els expulsats, l'alcaldessa i la regidora de Patum

Berga suspèn la 8a Fira d'Entitats Socials i de Cooperació per la nevada

La neu, que aquest matí cau amb força a la capital del Berguedà, també ha fet suspendre la "Tarda...

Enllaços recomanats: Premis cinema