El pèsol negre, protagonista d'una nova fira a Gósol

L'objectiu de la festa que s'organitzarà el 29 d'octubre és donar a conèixer el producte fora de la comarca

18.10.2016 | 16:26
El pèsol negre, protagonista d'una nova fira a Gósol

ACN Gósol .- El 50% de la producció actual de pèsol negre es concentra al municipi de Gósol, al nord del Berguedà. Es tracta d'un producte autòcton que, tot i que és molt apreciat entre els berguedans, és molt poc conegut fora del territori. Per capgirar aquesta situació, Gósol ha creat una festa gastronòmica que tindrà com a protagonista aquest producte. La celebració, que tindrà lloc el 29 d'octubre, comptarà amb una exposició sobre aquest llegum, una jornada tècnica, demostracions gastronòmiques i una 'pesolada' popular. L'alcalde de Gósol, Lluís Campmajó, ha explicat a l'ACN que l'objectiu és evitar que aquest producte tan apreciat es perdi per culpa de la seva desconeixença. La festa s'ha volgut iniciar en l'Any Internacional dels Llegums per Nacions Unides i l'any que Catalunya és Regió Europea de la Gastronomia 2016.

El pèsol negre es va començar a cultivar al Berguedà i s'ha conservat en aquest territori, ja que és una de les poques varietats que s'adapten al clima de muntanya. La seva producció és reduïda amb una producció mitjana entre 5 i 6 tones conreades en 6,47 hectàrees, produïts per només 10 agricultors. Tot i que s'acostuma a cuinar guisat o saltejat amb carn de porc, el pèsol negre permet moltes preparacions innovadores.

Per donar a conèixer aquest producte, el municipi de Gósol ha impulsat, conjuntament amb l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, un jornada centrada en aquest apreciat llegum.

Durant la presentació, el gerent de l'Agència, Eduard Barcons, ha volgut destacar el treball que s'està realitzant des de l´entitat per potenciar i dinamitzar els productes singulars del Berguedà com el Pèsol Negre, el Blat de moro escairat o les patates de muntanya. De fet, amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, s'han pogut realitzar diferents estudis de recerca per millorar la producció de les varietats autòctones i modernitzar la seva aplicació gastronòmica amb nous receptaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Per l'esquerra, els regidors Oriol Camps i Francesc Ribera, ahir
Berga crea una taxa que grava la prestació del servei de clavegueram

Berga crea una taxa que grava la prestació del servei de clavegueram

El govern preveu recaptar 60.000 euros anuals per posar al dia «el servei públic més oblidat per...

Berga ajorna les jornades de pediatria per problemes tècnics

L'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga ha ajornat les Jornades de Divulgació...

Gironella licita obres per posar leds per valor de 215.344 euros

Gironella licita obres per posar leds per valor de 215.344 euros

L'Ajuntament calcula que aquest canvi suposa un estalvi de 86.000 kWh i de 17.000 euros anuals

Berga crea una taxa que grava la prestació del servei de clavegueram

Berga crea una taxa que grava la prestació del servei de clavegueram

El govern preveu recaptar 60.000 euros per posar al dia «el servei públic més oblidat per tots»

L'Ajuntament de Berga crea una taxa per a la prestació del servei de clavegueram i connexió a la xarxa

L'Ajuntament de Berga crea una taxa per a la prestació del servei de clavegueram i connexió a la xarxa

El govern preveu recaptar 60.000 euros anuals que destinarà a posar al dia "el servei públic més...

L'Ajuntament de Berga reclama «l'alliberament immediat» de Sánchez i Cuixart

L'Ajuntament de Berga reclama «l'alliberament immediat» de Sánchez i Cuixart

Tots els regidors del plenari berguedà menys la del PSC condemnen l'empresonament dels dos líders...

Enllaços recomanats: Premis cinema