El pèsol negre, protagonista d'una nova fira a Gósol

L'objectiu de la festa que s'organitzarà el 29 d'octubre és donar a conèixer el producte fora de la comarca

18.10.2016 | 16:26
El pèsol negre, protagonista d'una nova fira a Gósol

ACN Gósol .- El 50% de la producció actual de pèsol negre es concentra al municipi de Gósol, al nord del Berguedà. Es tracta d'un producte autòcton que, tot i que és molt apreciat entre els berguedans, és molt poc conegut fora del territori. Per capgirar aquesta situació, Gósol ha creat una festa gastronòmica que tindrà com a protagonista aquest producte. La celebració, que tindrà lloc el 29 d'octubre, comptarà amb una exposició sobre aquest llegum, una jornada tècnica, demostracions gastronòmiques i una 'pesolada' popular. L'alcalde de Gósol, Lluís Campmajó, ha explicat a l'ACN que l'objectiu és evitar que aquest producte tan apreciat es perdi per culpa de la seva desconeixença. La festa s'ha volgut iniciar en l'Any Internacional dels Llegums per Nacions Unides i l'any que Catalunya és Regió Europea de la Gastronomia 2016.

El pèsol negre es va començar a cultivar al Berguedà i s'ha conservat en aquest territori, ja que és una de les poques varietats que s'adapten al clima de muntanya. La seva producció és reduïda amb una producció mitjana entre 5 i 6 tones conreades en 6,47 hectàrees, produïts per només 10 agricultors. Tot i que s'acostuma a cuinar guisat o saltejat amb carn de porc, el pèsol negre permet moltes preparacions innovadores.

Per donar a conèixer aquest producte, el municipi de Gósol ha impulsat, conjuntament amb l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, un jornada centrada en aquest apreciat llegum.

Durant la presentació, el gerent de l'Agència, Eduard Barcons, ha volgut destacar el treball que s'està realitzant des de l´entitat per potenciar i dinamitzar els productes singulars del Berguedà com el Pèsol Negre, el Blat de moro escairat o les patates de muntanya. De fet, amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, s'han pogut realitzar diferents estudis de recerca per millorar la producció de les varietats autòctones i modernitzar la seva aplicació gastronòmica amb nous receptaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

L'hospital de Berga ofereix eines per menjar bé per tractar i prevenir el càncer

L'hospital de Berga ofereix eines per menjar bé per tractar i prevenir el càncer

Els experts Toni Massanés i Elena Roura ofereixen una xerrada per trencar mites i aportar dades...

Bagà proposa la creació d'una entitat solidària per combatre la pobresa al món

Es farà una reunió informativa aquest dissabte, dia 29, a les 8 del vespre

Quan serà la Patum 2017?

Quan serà la Patum 2017?

La festa berguedana per antonomàsia se celebrarà el proper mes de juny

L'Ajuntament vol connectar Olvan a la xarxa d'aigua del nucli de Cal Rosal

L'Ajuntament vol connectar Olvan a la xarxa d'aigua del nucli de Cal Rosal

L'equip de govern ha demanat ajuda a la Diputació per finançar el projecte, en procés de redacció

L'historiador Agustí Alcoberro parla de la nova república catalana avui al Casino de Berga

La secció berguedana de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural del...

Enllaços recomanats: Premis cinema