El pèsol negre, protagonista d'una nova fira a Gósol

L'objectiu de la festa que s'organitzarà el 29 d'octubre és donar a conèixer el producte fora de la comarca

18.10.2016 | 16:26
El pèsol negre, protagonista d'una nova fira a Gósol

ACN Gósol .- El 50% de la producció actual de pèsol negre es concentra al municipi de Gósol, al nord del Berguedà. Es tracta d'un producte autòcton que, tot i que és molt apreciat entre els berguedans, és molt poc conegut fora del territori. Per capgirar aquesta situació, Gósol ha creat una festa gastronòmica que tindrà com a protagonista aquest producte. La celebració, que tindrà lloc el 29 d'octubre, comptarà amb una exposició sobre aquest llegum, una jornada tècnica, demostracions gastronòmiques i una 'pesolada' popular. L'alcalde de Gósol, Lluís Campmajó, ha explicat a l'ACN que l'objectiu és evitar que aquest producte tan apreciat es perdi per culpa de la seva desconeixença. La festa s'ha volgut iniciar en l'Any Internacional dels Llegums per Nacions Unides i l'any que Catalunya és Regió Europea de la Gastronomia 2016.

El pèsol negre es va començar a cultivar al Berguedà i s'ha conservat en aquest territori, ja que és una de les poques varietats que s'adapten al clima de muntanya. La seva producció és reduïda amb una producció mitjana entre 5 i 6 tones conreades en 6,47 hectàrees, produïts per només 10 agricultors. Tot i que s'acostuma a cuinar guisat o saltejat amb carn de porc, el pèsol negre permet moltes preparacions innovadores.

Per donar a conèixer aquest producte, el municipi de Gósol ha impulsat, conjuntament amb l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, un jornada centrada en aquest apreciat llegum.

Durant la presentació, el gerent de l'Agència, Eduard Barcons, ha volgut destacar el treball que s'està realitzant des de l´entitat per potenciar i dinamitzar els productes singulars del Berguedà com el Pèsol Negre, el Blat de moro escairat o les patates de muntanya. De fet, amb el suport de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona, s'han pogut realitzar diferents estudis de recerca per millorar la producció de les varietats autòctones i modernitzar la seva aplicació gastronòmica amb nous receptaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

La línia de bus de Berga a Barcelona tindrà una nova expedició els dilluns

L'ampliació del servei es farà efectiva aquest proper dilluns 12 de desembre

El Govern reforça el servei d´autobús de Berga a Barcelona

Tots els dilluns lectius partir del 12 de desembre s'oferirà una expedició més per "garantir un...

La Fira de la Puríssima omple Gironella

La Fira de la Puríssima omple Gironella

El bon temps i un programa d'actes farcit d'activitats porten l'animació al poble

L´Associació Comarcal d´Empresaris del Berguedà s´adhereix al Banc del Temps

L'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (Aceb) s'ha adherit al Banc del Temps.

Inicien la integració del camí de Cal Metre dins la trama urbana de Gironella

Inicien la integració del camí de Cal Metre dins la trama urbana de Gironella

El govern licita la primera fase de l'actuació per 128.000 euros perquè el camí del nucli fabril...

Enllaços recomanats: Premis cinema