El Museu del Ciment Asland de Castellar de n´Hug, una de les tres seus del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), ha inaugurat l´exposició permanent "D´Asland a LafargeHolcim. Cent anys de ciment". La mostra recull la trajectòria històrica de l´actual empresa Lafarge Cementos, a partir de la seva creació com a Asland (Companyia General d´Asfalts i Portland Asland) l´any 1901 fins a la situació actual com a multinacional pertanyent al Grup LafargeHolcim.

L´exposició se centra en la innovació tecnològica constant que ha portat a terme l´empresa al llarg de la seva història i explica el procés de producció del ciment pòrtland, així com les diferents tipologies i aplicacions d´aquest material.

"D'Asland a LafargeHolcim. Cent anys de ciment" s´inicia amb una introducció sobre el ciment. A continuació, el visitant pot descobrir els inicis de l´empresa, la seva influència en el territori i la situació actual. L´exposició també permet conèixer el procés de producció del ciment, les condicions laborals en una fàbrica de principis del segle XX i els avenços en l´àmbit del desenvolupament sostenible i la innovació que s´estan implantant en el sector de la construcció.

La mostra s´exhibirà de forma permanent al Museu del Ciment Asland de Castellar de n´Hug. No obstant això, durant el primer semestre de 2017 l´exposició es podrà veure a Montcada i Reixac amb motiu dels actes del centenari de la fàbrica de LafargeHolcim.

Els objectius de l´exposició "D´Asland a LafargeHolcim. Cent anys de ciment" lliguen amb la voluntat del mNACTEC de fomentar el coneixement de la ciència i de la tècnica i de la història industrial de Catalunya.

Una empresa centenària

L´empresa LafargeHolcim, creada el 1901, va instal·lar la seva primera Fàbrica de Ciment al municipi de Castellar de n´Hug, en el paratge del Clot del Moro. Estava constituïda per un edifici modernista, que va posar de manifest l´espectacularitat de la industrialització catalana, i situada en un entorn natural singular, característiques per les quals va ser declarada bé cultural d´interès nacional, en la categoria de monument històric, l´any 2005. L´empresa va cedir aquest monument a la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de col·laborar en el seu projecte per fomentar el coneixement de la ciència i de la tècnica en la història industrial de Catalunya.

Durant aquests cent anys d´història, l´empresa dedicada a la fabricació i la comercialització de ciments, àrids, formigons i morters ha evolucionat fins a formar part del grup LafargeHolcim, titular de fàbriques i canteres ubicades a diverses províncies del territori nacional, amb una fàbrica de ciments situada en el terme municipal de Montcada i Reixac.

El Museu del Ciment

La fàbrica de ciment Asland es va tancar a la dècada dels anys setanta del segle XX. Les restes, visibles encara avui, posen de manifest l´espectacularitat d´un dels conjunts fabrils més destacats de la industrialització catalana. La fàbrica va iniciar l´any 2002 un nou recorregut, quan es va convertir en el Museu del Ciment Asland de Castellar de n´Hug gràcies a la creació d´un centre d´interpretació i a la creació d´un itinerari extern per les ruïnes industrials de la fàbrica.