La campanya de treballs arqueològics al Castell de Berga ha finalitzat enguany amb diverses actuacions destinades a retirar les estructures de l´antic hotel construït als anys 40 del segle passat en aquest emplaçament. D´aquesta manera es dóna continuïtat a les activitats que es van fer a l´estiu durant el camp de treball d´arqueologia que va facilitar el descobriment de restes de l´antiga església de Santa Eulàlia.

Segons han explicat fonts del consistori, en els darrers dies diverses excavadores han estat treballant sobre el terreny amb l´objectiu d´iniciar els treballs de retirada del vas de l´antiga piscina de l´hotel que impedeix continuar amb la prospecció arqueològica que permetrà descobrir les veritables restes del Castell. De moment, es pot visualitzar un tros de paviment que data de la primera Guerra Carlina, situat a tocar d´un dels marges de la piscina i també s´ha delimitat una superfície de terreny en què, tal com explica l´arqueòleg que ha dut a terme els treballs, Pere Cascante, "es creu que comença a aparèixer el paviment de l´església", detalla.

L´Associació d´Amics del Castell és l´entitat que impulsa el projecte amb la finalitat de contribuir a la rehabilitació del patrimoni històric de la ciutat i afavorir la descoberta i el coneixement d´aquest entre la ciutadania. El president de l´agrupació, Xavier Campillo, assegura que "les perspectives són bones, tot i que es desconeix el que es conserva exactament de l´estructura original de l´església". En aquest sentit, Campillo diu que la rasa excavada des del polvorí "fa preveure que les estructures són força profundes i això significa que la possibilitat de trobar estructures medievals, romanes, ibèriques, entre d´altres augmenta en funció de la fondària i dels sediments que tingui el turó del castell", argumenta.

L´Associació té previst reprendre les excavacions durant el proper mes de març amb l´ajuda d´un grup de voluntaris de l´institut Guillem de Berguedà. Posteriorment, els impulsors del projecte es plantejaran la necessitat de tornar a fer treballs amb maquinària que els permeti seguir retirant les estructures modernes que hi ha a la zona. En aquest sentit, Campillo, explica que la piscina va ser construïda dins del perímetre que ocupava l´antiga església i que creuen que el jaciment que hi ha sota de la part menys profunda de la piscina podria amagar descobertes interessants.

Els treballs que es fan al Castell de Sant Ferran compten amb el suport de l´Ajuntament de Berga i del Consell Comarcal del Berguedà.