El govern de la CUP de Berga ha presentat aquest migdia els pressupostos per aquest 2017. Uns números que volen ser "un canvi de tendència per un futur per la manera d'encara-los, fugint del lament i de la mala situació i caminant cap a una etapa que pot generar esperança". D'aquesta manera ho ha explicat el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Berga, Francesc Ribera.

Ha advertit, però, que són uns pressupostos "realistes" i que seran "durs i difícils d'executar i conduir", però l'executiu els veu com la porta d'entrada a un canvi de tendència "si s'aconsegueixen tancar amb èxit." "Possiblement seran uns pressupostos més difícils per la gran càrrega d'obligacions econòmiques que tenim i que no ens podem treure del damunt, per això suposa una dificultat afegida perquè el marge per actuar políticament ha quedat molt reduït en comparació a d'altres anys". Els pressupostos, que es debatran i es sotmetran a votació al ple d'aquest dijous a la nit, contemplen més de 20,4 milions d'euros, dos milions més que l'any passat. D'aquests 20,4 milions, més de 5 es preveuen per inversions.

En aquest capítol Ribera ha puntualitzat que cal tenir en compte que hi ha algunes inversions que es duran a terme "perquè ja hi ha les subvencions concedides o pràcticament lligades" i que una altra part, fa referència als processos d'urbanització que hi ha engegats a la ciutat pendents de desencallar. En aquest sentit, la partida d'inversions es manté a la totalitat de les subvencions que s'han pogut aconseguir. "De cara al 2016 vam posar al capítol d'inversions iniciatives que creiem convenients desenvolupar però sense tenir-ne els recursos per tirar-ho endavant. Aquest cop no, i hi incloem projectes que sabrem de segur que podrem pagar", ha destacat Ribera. El regidor n'ha destacat tres. Per una banda, la substitució de l'enllumenat públic valorada en més d'1,7 milions d'euros gràcies al préstec de l'IDAE. Una actuació que servirà racionalitzar el consum de llum i reduir la despesa per generar els estalvis per pagar el crèdit.

També s'ha previst l'actuació a la Rasa dels Molins, pendent des de fa anys. El consistori preveu complir amb les normatives que fa anys que resten pendents en aquest espai de ciutat i solucionar el problema de la claveguera oberta amb una inversió de 200.000 euros. També s'han previst 200.000 euros per a realitzar les obres d'urbanització necessàries per a la construcció del nou institut Serra de Noet per part de la Generalitat. Dins del mateix capítol d'inversions, s'hi preveuen les urbanitzacions del Torrent de Santa Eulàlia i dels Pedragals, dos processos encallats i en els que el govern treballa per tirar endavant. Ribera ha advertit, però, que són "processos administratius llarguíssims" i que suposen "una gran complexitat i de gran càrrega pels tècnics que han de fer front al dia a dia de l'ajuntament". Aquestes obres estan valorades en més de 2 milions euros que es preveuen finançar a través de quotes veïnals dels propietaris implicats en aquests processos.

"Obligacions que no es poden triar"

Francesc Ribera ha lamentat que hi ha "una sèrie d'obligacions que no es poden triar i a les que cal fer front." Aquestes obligacions suposaran un increment de mes de 700.000 euros i fan referència a les amortitzacions de préstecs i interessos de crèdits concedits en darrers mandats. Un increment que se suma als 700.000 euros que ja es van augmentar el 2016 en aquest capítol. "Aquests increments arriben sense que hi hagi cap augment destacat dels ingressos", ha destacat.

Les arques municipals també hauran de fer front a un increment de la despesa econòmica referent a consum i contractes de servei d'edificis municipals i via pública, que l'any passat es van fer a la baixa "preveient renovació de contractes o alguns estalvis, que no s'han produït, per tant no cometrem l'error de pressupostar a la baixa els consums".

Inclemències de tresoreria

Ribera ha assegurat que en la redacció dels pressupostos s'han tingut en compte "les Inclemències de tresoreria que poden sorgir". "Nosaltres fem uns pressupostos de 20,4 milions d'euros de despesa per tant hem de pressupostar 20,4 milions d'euros d'ingressos per acabar l'any a zero", ha dit. "Els ingressos els tindrem reconeguts i es poden demostrar i són lògics i raonables. Ara bé, un 9,5%, un total d'1,9 milions, no els arribarem a cobrar aquest any. Però com que això ho tenim en compte i ja ho sabem, hem de preveure que han de sortir d'algun lloc i caldrà fer una racionalització del pressupost per generar aquest estalvi al llarg de l'any per poder tancar el pressupost a zero." És per això que ha assegurat que "tot el que pugui generar ingressos s'ha de reservar per cobrir aquesta despesa." A més a més, ha destacat que no es poden utilitzar els diners que s'han rebut d'anys anteriors d'aquesta partida, "perquè ens hem compromès amb els proveïdors històrics a fer front a les seves factures, que s'han anat reduïnt en els darrers mesos".