El grup municipal d'ERC demana al govern de la CUP que «recuperi, excepcionalment i de forma temporal, el control de la comparsa de plens i maces per vetllar-ne el bon funcionament».

Segons assegura el grup municipal d'ERC en un comunicat fet públic ahir a la tarda , «alguns dels seus components s'han negat definitivament a acceptar els acords del patronat on se'ls exigeix la reincorporació dels tres expulsats i la seva participació en la Patum d'enguany». El patronat proposava que aquest Corpus fossin 25 membres a la colla, que habitualment en té 22 de plantilla, perquè hi tinguessin lloc els 3 expulsats i els 3 substituts, tal com ja va informar aquest diari al seu dia.

Per això proposa que l'executiu gestioni de forma excepcional els 400 salts de plens d'aquest Corpus. «L'Ajuntament ha de coorganitzar, juntament amb tota la comparsa de plens i maces, la Patum d'enguany, i vetllar d'aquesta manera per la participació dels tres expulsats».

Per a ERC només haurien de participar a la comparasa els que «signin els criteris de funcionament que la regiran. Aquests criteris els redactarà, de manera urgent, l'Ajuntament». Els republicans també demanen a l'executiu que es convoqui una reunió del patronat municipal de la festa urgent abans del ple de l'Ascensió que és aquest diumenge 28 de maig, quan sortirà el tabal «per notificar aquestes decisions al patronat».

En l'esmentat comunicat, ERC assegura que el govern cupaire «té l'obligació de garantir la participació, la pluralitat i els principis democràtics en tots els àmbits de la festa». Els republicans lamenten «les negatives constants de la comparsa a obrir-se i a organitzar-se democràticament» una situació que al grup d'Esquerra a Berga «ens fa pensar que es tracta d'un desafiament obert al patronat i als seus acords». ERC fa referència als recursos d'alçada presentats per la colla de plens i maces (i també la de la guita grossa i el tabaler) a aquests acords.

ERC considera que el quid de la qüestió és l'expulsió de tres membres, segons ells, per demanar més obertura a la comparsa i, segons el sector oficial dels plens, per indisciplina. Per als republicans el govern de la CUP no s'ha afrontat al problema sinó que n'ha «dilatat la resolució, intentant fer arribar a acords unes persones que en cap cas han donat mostra de voler arribar-hi. De fet, el que ha fet l'equip de govern és no mantenir-se en les decisions preses. I, amb aquesta falta de lideratge, és evident que el que s'ha aconseguit és allargassar el tema i fer-lo realment preocupant, perquè s'acosta la Patum i no està resolt». ERC diu que els acords presos al patronat al seu dia i que ells van aprovar «s'ha vist posteriorment (amb la presentació de recursos d'alçada, etc.) que no han servit per res» .