La Universitat d'Estiu fomenta la formació fora de les aules al Berguedà

Els consolidats cursos han finalitzat amb èxit amb noves propostes relacionades amb l'entorn local

17.07.2017 | 12:12
Participants als cursos

Ja fa més d'una vintena d'anys que Berga acull efímers estudiants universitaris per formar-los en matèries ben diverses. Un any més, l'Exploratori dels Recursos de la Natura de Berga ha ofert quatre cursos en format monogràfic intensiu per aprofundir en el coneixement mediambiental, sanitari i industrial. La codirectora del projecte, Dolors Grau, explica que «l'objectiu principal és fomentar les vocacions científiques i tècniques dels joves», i aquest objectiu es compleix de manera indirecta, ja que els cursos han estat enfocats a professors: «Una bona formació del professorat és clau per revertir en els joves», afegeix Grau.

Amb docents de la Universitat Politècnica de Catalunya, els cursos Explora han reunit més d'un centenar de professors de secundària, majoritàriament, que buscaven ampliar el seu coneixement en algunes àrees per tal de transmetre'l a l'alumnat. Han estat repartits en els quatre cursos impartits aquesta setmana passada, i hi han participat docents de tot el territori català.

Les formacions han tingut una durada total de 30 hores cada una, repartides en 10 hores de teoria, 10 de visites sobre el terreny i les 10 restants de treball autònom. «Apostem sempre per fer treball de camp», comenta Grau. També remarca la importància de la feina que encomanen als alumnes dels cursos, «en acabar la formació, ens han de presentar un seguit d'activitats que encomanarien als seus alumnes». Aquesta entrega es fa mitjançant el Campus Virtual de la UPC, per la qual cosa durant uns dies els professors de secundària passen a ser, també, alumnes de la Politècnica. Als participants se'ls controla l'assistència a les classes, així com la qualitat de les activitats entregades; si no «assoleixen uns mínims, no obtenen el reconeixement», apunta Grau.

La petjada de Gaudí al Berguedà, els sons de la natura, el firmament, els bolets... la llista de temàtiques tractades amb formacions Explora és extremadament llarga. Tot i això, sempre s'intenten tractar temàtiques relacionades amb el medi ambient, la ciència i els elements naturals. Les formacions les imparteixen professors universitaris de la UPC, provinents de diversos centres educatius. Cada curs es concentra en un parell de dies plens d'activitat, de nou del matí a vuit del vespre, amb una pausa per dinar: «Són dos dies molt intensos», assegura Grau. Fins i tot, alguns assistents opten per quedar-se a dormir a la capital del Berguedà. Paral·lelament també es desenvolupen cursos en horari de tarda, per a les persones que no poden assistir als intensius.

A més a més l'Exploratori du a terme altres iniciatives al llarg de l'any, com el Fòrum de Joves talents, la Fira del Coneixement, o cursos intensius en caps de setmana per a professors. Aquest projecte ha estat reconegut per la Generalitat amb el premi Medi Ambient 2017. També forma part del Campus d'Excel·lència Internacional. I té el suport institucional de l'Ajuntament de Berga, la UPC i la UB. Aquest any s'ha arribat a la 24a edició d'aquesta iniciativa. «Volíem treure la universitat de les aules estàndards, i traslladar-la al camp», afirma Grau.


Un acostament a les colònies industrials

«Mai no fem dos cursos idèntics», explica Grau. Però el cert és que amb 24 anys d'història hi ha algunes formacions que es repeteixen pel que fa a contingut. Aquest any l'Exploratori ha realitzat un curs nou, «Explora el patrimoni de les colònies industrials». El monogràfic, de trenta hores de durada, ha tractat la importància de les colònies en el teixit empresarial de Catalunya, així com la seva situació actual. En la part teòrica, la historiadora Rosa Serra ha exposat, davant la trentena d'assistents, l'evolució cronològica d'aquests espais. També hi ha hagut lloc per parlar de la problemàtica legal que se'n deriva, al moment de recuperar-los. A les tardes, el treball de camp ha constat d'una ruta per algunes de les colònies industrials del baix Berguedà; una de les més emblemàtiques, la colònia Vidal. En aquesta última s´ha aprofundit, amb l'ajuda de l'historiador Sergi Serra, en la part social dels treballadors: la vida, l´economia... El curs també ha tractat la part arquitectònica d'aquests espais, amb docents de la UPC d'aquesta branca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Alguns dels cantaires
Les corals d'Avià i Casserres s'uneixen per cantar el 'top ten' del món sardanista

Les corals d'Avià i Casserres s'uneixen per cantar el 'top ten' del món sardanista

Una seixantena de cantaires i la Cobla Berga Jove porten a l'escenari les sardanes més famoses en...

Berga planta cara al sexisme entre els joves en l'oci nocturn

Berga planta cara al sexisme entre els joves en l'oci nocturn

L'Ajuntament en col·laboració amb entitats i bars engeguen una campanya a la ciutat

L'alimentació centra la segona sessió de l'Escola de pares i mares de Berga

L'alimentació centra la segona sessió de l'Escola de pares i mares de Berga

Una trentena de persones assisteixen a la conferència i al taller pràctic dirigits a famílies

Una setantena de persones caminen per la diabetis a Berga

Una setantena de persones caminen per la diabetis a Berga

S'han organitzat actes per conscienciar la població de la importància de fer exercici per prevenir...

El trasllat de l'oficina comarcal del DARP a Olvan s'ajorna fins al 2018

El trasllat de l'oficina comarcal del DARP a Olvan s'ajorna fins al 2018

El consistori ha de completar el centre de serveis i no disposa del finançament per fer-ho

Gironella estrena la recollida porta a porta d'orgànica de grans productors

Gironella estrena la recollida porta a porta d'orgànica de grans productors

L'objectiu de la iniciativa és millorar els nivells de reciclatge del municipi del 32 % al 80 %

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema