Una quinzena de joves d'entre 6 i 16 anys d'arreu de Catalunya i també de València finalitzen aquest cap de setmana les seves colònies d'estiu a Castellar de n'Hug. Durant una setmana han realitzat activitats lúdiques, esportives i de natura al Berguedà. El tret distintiu d'aquestes colònies són els tallers per fomentar el respecte a la diversitat afectiva i de gènere de les persones. Es tracta d'una proposta impulsada per FLG-Associació de Famílies LGTBI amb l'objectiu d'oferir als fills de les famílies lesbianes, gais, transgènere, bisexuals i intersexuals un «espai lliure de prejudicis en un marc de convivència i respecte».

La presidenta de FLG-Associació de Famílies LGTBI, Katy Pallàs, ha explicat a Regió7 que les colònies, que van néixer l'any passat, «van sorgir d'una necessitat de les famílies de l'entitat per proporcionar als nostres infants espais de llibertat i eines que els facin coneixedors de la seva realitat familiar com a valor de dignitat».

En aquest sentit, Pallàs remarca que l'objectiu és, a banda que els joves s'ho passin bé durant una setmana plena d'activitats, «oferir-los eines d'apoderament per combatre actituds de discriminació per la condició de gènere dels seus familiars o d'ells mateixos». I és que, tal com explica, a les colònies també hi participen infants i adolescents que són del col·lectiu LGTBI, a banda dels nens d'aquestes famílies i «d'altres que ens han conegut i creuen que és una bona opció per als seus fills».

Segons Pallàs, la voluntat d'aquesta setmana de colònies és fomentar la igualtat entre les persones, «independentment de les diferències que puguin existir a la societat, i sense tenir en compte quines són les orientacions sexuals dels seus pares o, fins i tot, la seva mateixa». «Nosaltres creiem que la feina s'ha de fer des de la base, i els infants són els primers que han de rebre aquesta educació», ha afegit.

Bona acollida

En la segona edició d'aquestes colònies, les famílies dels infants participants han valorat molt positivament el desenvolupament de l'activitat i la presidenta de l'entitat ja ha anunciat que l'any vinent tindrà lloc la tercera edició, també a la casa de colònies La Closa, de Castellar de n'Hug.

Pallàs ha destacat el bon tracte rebut pels seus responsables, pel municipi en general i també la bona feina feta pels monitors, que prèviament han rebut una mínima formació per treballar els valors de respecte a la diversitat de gènere. Avui dissabte les famílies recolliran els fills després de passar una jornada tots junts.