Berga reconeixerà els represaliats per la dictadura franquista. Així s'ha aprovat en el ple d'aquest dijous a proposta del grup d'ERC i que ha rebut els vots a favor de la CUP, PDeCAT, PSC i ICV. L'acord de la moció que s'ha aprovat preveu col.locar « una placa en reconeixement de tots els represaliats i condemnats per la dictadura franquista i, en especial a Josep Maria Badia Sobrevias, alcalde de Berga del 1931-1934, afusellat per Franco».

L'alcaldessa de la ciutat Montse Venturos ha explicat que aquest estiu es crearà una comissió per commemorar els 80 anys de l'entrada tropes franquistes a Berga i serà aquí on es debatrà aquesta proposta.

Aquest abril ERC va organitzar un acte d'homenatge a Josep Maria Badia Sobrevias que va ser alcalde de Berga des de les eleccions de l'any 31 fins al 1934. Esquerra especifica en la moció que «tot just disset dies després de l'entrada de les tropes franquistes a Berga, Badia va ser detingut a casa seva i portat a la presó. Se'l va acusar de rebel·lió, va ser jutjat per un consell de guerra sumaríssim d'urgència i afusellat al Camp de la Bóta, a les 6 del matí del dia 19 d'abril de 1939» fa 79 anys.

El grup d'ERC ha exposat que el cas de l'alcalde Badia, «no és diferent de multitud de casos que es van donar a Catalunya després del 39. Tan bon punt l'ocupació militar franquista es va anar consolidant a les diferents localitats catalanes, es va posar en marxa la maquinària repressiva dels vencedors. Per a la seva l'acusació no es presentà cap prova, van ser suficients la paraula i les declaracions dels 4 denunciants contra l'acusat».

"Assassinat als 45 anys"

Josep Maria Badia «va ser assassinat a l'edat de 45 anys i el seu cos fou enterrat al cementiri de Montjuïc, en una fosa comuna, a una zona anomenada la Pedrera». La portaveu d'ERC Ermínia Altarriba ha explicat que «dos anys després, la seva vídua demanà una sol·licitud d'empara al mateix règim que va afusellar-lo per no quedar-se desemparada i a la misèria, ni ella ni el seu fill. Moltes esposes i membres de les famílies d'assassinats pel règim franquista, van ser estigmatitzats, sotmesos a l'ostracisme, a tot tipus de traves i a humiliacions durant la llarga dictadura».

El cas del batlle Badia «és un de molts, però amb l'agreujant que va ser represaliat pel sol fet de ser un càrrec públic, per haver complert amb el seu deure de servidor de la comunitat, creiem que és de justícia que aquest ajuntament li faci un reconeixement explícit».