L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), que governa la ciutat des que va guanyar els comicis del 2015, pot acabar sent destituïda pels tribunals, enlloc de ser-ho pel ple municipal o pels resultats d'unes eleccions. El Jutjat Penal 2 de Manresa va condemnar-la ahir a sis mesos d'inhabilitació per no haver retirat l'estelada de la façana consistorial en dues jornades electorals. El cas va partir d'una denúncia presentada per Societat Civil Catalana.

La sentència, però, encara no és ferma, perquè la defensa la pot recórrer ara a l'Audiència Provincial de Barcelona. La decisió, però, ahir encara no estava presa. En el cas que acabi sent definitiva, la resolució impedirà a Venturós acabar l'actual mandat (que finalitza d'aquí a onze mesos) o, fins i tot, en funció de la data d'aplicació de la pena, li pot impedir presentar-se a les properes eleccions municipals, del 26 maig del 2019.

En aquest sentit, Venturós va assegurar ahir que encara no ha decidit si vol presentar-se o no a la reelecció. En tot cas, va insistir que, si la condemna arriba a ser ferma, no descarta aplicar la desobediència i mantenir-se en el càrrec (cosa que l'exposaria a un nou procés judicial, en aquest cas per trencament de condemna).

La sentència d'ahir va ser dictada pel Jutjat Penal 2 de Manresa, que va celebrar ara fa un mes el judici a Venturós. En la resolució, la jutgessa, Míriam Sala i Boixader, condemna l'alcaldessa berguedana, per un delicte de desobediència, a les mateixes penes demanades per la fiscalia: sis mesos d'inhabilitació i multa de 540 euros.

En la sentència, la jutge considera provat que la Junta Electoral de Berga va exigir a Venturós el 25 de setembre del 2015 que retirés l'estelada de la façana consistorial, ja que dos dies després, el dia 27, se celebraven eleccions al Parlament i, segons la Junta Electoral, la bandera independentista vulnerava la neutralitat en períodes electorals. Venturós, però, va mantenir l'estelada durant els dies 26 i 27, fins que, el dia 27 a la tarda, va ser retirada pels Mossos.

El mateix va succeir per les eleccions espanyoles del 20 de desembre del mateix any. Segons la sentència, la notificació de retirar l'estelada va arribar a Venturós el mateix dia de les eleccions, a les 16.45 hores. L'alcaldessa va mantenir la bandera, que va ser retirada finalment pels Mossos d'Esquadra a les 18.30 hores.

La jutge assegura que els requeriments de la Junta Electoral de Berga obeïen a una resolució prèvia dictada per la Junta Central, que, per garantir la neutralitat política dels poders públics, obligava les institucions a no col·locar als edificis «símbols que poguessin ser considerats partidistes». Segons la jutge manresana, la «passivitat» de Venturós «va ser reiterada en el temps», ja que considera que el primer requeriment, el del 25 de setembre, feia referència «a tots els períodes electorals». És a dir, la jutge entén que, a l'inici de la campanya de les següents eleccions, les del 20 de desembre, Venturós ja havia de saber que havia de retirar l'estelada.

Tot i així, el criteri de la jutgessa de Manresa xoca amb les conclusions de fa un any i mig del Jutjat d'Instrucció 1 de Berga, que va decidir arxivar provisionalment el cas al·legant que la bandera independentista no transgredia la llei electoral perquè representa «diversos partits», i no pas una sola candidatura electoral. La secció setena de l'Audiència de Barcelona, en canvi, va tombar l'argument del jutge de Berga i va decidir enviar el cas a judici, que es va celebrar fa un mes i que es va resoldre amb la sentència d'ahir.

De totes maneres, l'argument fet servir pel jutge de Berga podria ser utilitzat ara per la defensa en el cas que acabi presentant un recurs a la sentència a l'Audiència (recurs que hauran de resoldre uns altres jutges de l'Audiència, previsiblement els de la secció cinquena). L'advocat defensor, Benet Salellas (exdiputat de la CUP), va confirmar a Regió7 que «molt possiblement» es presentarà el recurs, tot i que la decisió ahir encara no era totalment segura.

Durant el judici, Venturós va defensar la presència de la bandera estelada per acomplir un acord majoritari del ple municipal de Berga, un acord que no ha estat revocat per ningú.