Montmajor convida a conèixer el poblat ibèric de Sant Miquel de Sorba

L’Ajuntament de Montmajor i l’Àmbit de Recerques del Berguedà organitzen tres visites guiades al patrimoni, d’abril a juny

Jaciment de Sant Miquel de Sorba, al terme de Montmajor

Jaciment de Sant Miquel de Sorba, al terme de Montmajor / Arxiu particular

Redacció

El patrimoni de Montmajor es donarà a conèixer amb tres visites guiades gratuïtes que s’han programat entre els mesos d’abril i juny de la mà de l’Àmbit de Recerques del Berguedà i l’Ajuntament de Montmajor, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Navès.

Aquest diumenge, 21 d’abril, es podrà conèixer el jaciment de Sant Miquel de Sorba, un poblat ibèric situat al capdamunt d’un turó a la ribera dreta de l’Aigua d’Ora. S’hi han fet diverses excavacions. Es troba prop del nucli de Sorba i al costat de cal Soldevila, que serà el punt de sortida de la ruta de diumenge, a les 11 del matí. Dalt del turó també hi ha l’església de Sant Miquel de Sorba, un petit temple preromànic bastit sobre les primeres fileres d’una torre romana.

La segona activitat es durà a terme el diumenge 19 de maig, també a les 11, i permetrà conèixer Santa Maria de Sorba: de la rotonda martirial del segle IV a l’església del segle XXI. L’inici del recorregut serà en aquesta església, situada al trencall que porta a Sorba des de la carretera C-26. També s’hi pot arribar des de la B-420 i trencar a Gargallà i seguir fins a Sorba.

La tercera visita endinsarà els visitants a Sant Pere de Graudescales, el monestir benedictí de la Vall d’Ora. Serà el diumenge 30 de juny a les 11 del matí, amb punt de trobada a l’església, que s’hi pot arribar per Navès agafant la carretera rural que segueix l’Aigua d’Ora o per la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys i al pont de ca l’Espingart trencar pel camí que ressegueix el riu Aigua d’Ora.

Les tres visites seran guiades per persones expertes després d’una introducció geogràfica de Joan Capdevila Subirana i inclouran esmorzar. Per a més informació es pot escriure un correu electrònic a erolambit@gmail.com.