Alumnes de Martorell intercanvien joguines en un projecte per conscienciar sobre la necessitat de reduir els residus

El mercat, instal·lat a la Nau 1 del Recinte firal de Ca n’Oliveres de la mateix població, permet intercanviar més de 300 joguines i estalviar 100 kg de residus

Els alumnes de Martorell, protagonistes del mercat

Els alumnes de Martorell, protagonistes del mercat / DIBA

Redacció

Uns 300 alumnes de 6 escoles de primària de Martorell han participat aquest divendres en un mercat d’intercanvi de joguines que s’ha instal·lat a la Nau 1 del Recinte firal de Ca n’Oliveres, dins d’un projecte educatiu d’aprenentatge, servei que ha comptat amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona. Durant la jornada, s'han intercanviat 344 joguines i s'han estalviat prop de 100 kg de residus.

A la iniciativa s’han involucrat una trentena d’alumnes de 3r d’ESO de l’IES Joan Oró de Martorell, que s’han format sobre la problemàtica dels residus i la necessitat de reduir i prevenir la seva generació, i han participat en l’organització del mercat d’intercanvi de joguines adreçat als alumnes de primària del municipi.

Els joves han fet de formadors dels alumnes de primària en dues sessions per conscienciar-los de la problemàtica del consum excessiu de joguines i les alternatives per reduir el consum, i han ajudat a muntar les taules als nens i nenes dels quals en són els referents, fent de facilitadors dels intercanvis i recollint dades dels objectes intercanviats, que podien ser joguines, contes o material esportiu.

En total han aportat les seves joguines per ser intercanviades uns 300 alumnes de les escoles Juan Ramon Jiménez, Vicente Aleixandre, La Mercè, Echegaray, Mercè Rodoreda i Lola Anglada.

El projecte s’ha portat a terme a través del suport tècnic de la Diputació de Barcelona sol·licitat per l’Ajuntament de Martorell. En el marc d’aquest suport, l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la corporació va contractar la cooperativa Espai ambiental per dur a terme les tasques de disseny i execució del projecte.

El municipi del Baix Llobregat va aprovar el 2023 el Pla Local de Prevenció de Residus, que se centra en reduir la problemàtica del malbaratament alimentari, la compra responsable, la preparació perquè els objectes puguin tenir un segon ús i en fomentar la reutilització. Amb les mesures proposades al Pla, s’espera una reducció mínima del 4,6% en la generació per càpita mitjana el 2030 respecte a les dades de 2021, assolint una reducció mitjana de 19,76 kg/hab./any.

Amb el projecte educatiu d’aprenentatge servei s’espera arribar a intercanviar un 75% de les joguines que aportin els alumnes, contribuint així als percentatges de reducció del Pla Local de Prevenció de Residus de Martorell.