Ucraïna diu haver desbaratat un pla rus per assassinar Zelenski

S'han detingut dos coronels del servei de seguretat del president implicats en una trama per matar-lo

Ucraïna diu haver desbaratat un pla rus per assassinar Zelenski

Ucraïna diu haver desbaratat un pla rus per assassinar Zelenski / Europa Press

EFE

El Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU) ha dit aquest dimarts haver desbaratat un pla del Servei Federal de Seguretat rus (FSB) per assassinar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i els caps de la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR), Kirilo Budánov, i del mateix SBU, Vasil Maliuk.

“La xarxa, les activitats de la qual estaven supervisades pel FSB des de Moscou, incloïa dos coronels de la Seguretat de l'Administració de l'Estat (d'Ucraïna) que passaven informació secreta a la Federació Russa”, ha explicat el SBU en un comunicat.

La Seguretat de l'Administració de l'Estat és l'òrgan encarregat de proporcionar seguretat als dirigents ucraïnesos. Els dos coronels han estat detinguts en l'operació, segons ha informat la Fiscalia ucraïnesa, per delictes d'alta traïció i terrorisme.

Un dels dos detinguts va rebre del FSB dos drons FPV i munició amb els quals terceres persones havien d'executar atemptats contra els dirigents ucraïnesos seleccionats, segons la Fiscalia.

Segons el SBU, aquest coronel va portar personalment a Kíev els drons, així com munició per al llançacoets soviètic RPG-7 i mines antipersones MON-90, també de fabricació soviètica. El detingut havia rebut aquest material en una altra regió d'Ucraïna, segons el SBU, que ha difós converses presumptament mantingudes amb el seu enllaç a l'FSB.

“L'enemic estava desenvolupant plans activament per eliminar el president Volodímir Zelenski”, es llegeix al comunicat.

Una de les tasques de la xarxa era, segons el SBU, reclutar entre els militars encarregats de la protecció del president “executors” que poguessin “fer-lo ostatge i després matar-lo”. A més dels drons citats, l'FSB rus planejava utilitzar míssils en els atacs.

“L'enemic planejava eliminar” així mateix “el cap del SBU, Vasil Maliuk, el cap del GUR, Kirilo Budánov, i altres funcionaris d'alt rang” ucraïnesos, afegeix el comunicat del servei secret ucraïnès, que afirma que la liquidació de Budánov estava prevista per “abans de Pasqua” (Ucraïna va celebrar diumenge passat la Pasqua ortodoxa).

Segons Maliuk, “l'atac terrorista” havia de ser “un regal per (al president rus Vladímir) Putin abans de la seva presa de possessió”, que ha tingut lloc avui a Moscou.