Aquests dies l'Ajuntament de Montellà i Martinet està connectant el sistema de calefacció de l'escola Ridolaina a la xarxa de la futura caldera, que també està a punt d'instal·lar-se. Aquesta caldera de biomassa, que també proporcionarà escalfor al local social, serà la vuitena que instal·len els ajuntaments de la Cerdanya. Alp, que és el municipi degà en aquest sistema, ja en té tres; Ger, una; Bellver, dues; i Martinet, una, que s'instal·larà per a la piscina i els vestidors de la zona esportiva. Les calderes de biomassa permeten als municipis donar una altra sortida a la fusta que anualment s'obtenen dels boscos públics.

L'exemple que des de fa més de sis anys donen els ajuntaments de la Cerdanya en l'ús de la biomassa per escalfar els espais públics comença a estendre's entre els veïns. Tant és així que diversos establiments hotelers de la comarca, així com particulars i comunitats de veïns, estan aprofitant la tirada que té aquesta fórmula energètica a la vall i estan construint sitges i calderes a les seves instal·lacions.

Entre els establiments de renom que han incorporat aquesta fórmula mediambiental hi ha l'Hotel del Lago de Puigcerdà i l'Hotel de Lles. El responsable de l'Hotel del Lago de Puigcerdà, Bartomeu Pasqual, ha explicat que amb aquest sistema cada any s'estalvien al voltant del 30% en calefacció i que en uns sis anys tindran la inversió amortitzada. Pasqual també ha remarcat que el funcionament de la sitja i la caldera és molt net i ha lloat les característiques sostenibles de la combustió de biomassa. Amb la caldera de biomassa, l'Hotel del Lago escalfa la piscina interior i totes les dependències de l'establiment, que supera els mil metres quadrats. La caldera, a més, incorpora un sistema de control informàtic que permet gestionar-la constantment des de l'interior de l'hotel. Pasqual ha apuntat que "vam decidir instal·lar la biomassa perquè és el que s'havia de fer".

El tècnic del departament de Medi Ambient de la Generalitat a la Cerdanya, Francesc Cano, ha explicat que la comarca està clarament posicionada al país com a capdavantera en l'ús de la biomassa. Cano ha afirmat que els veïns s'estan adonant que, com ho fan els ajuntaments, es poden estalviar fins al 50% de la factura en calefacció, i això, en una comarca on el fred dura més de set mesos, són molts diners. En aquest sentit, una família que consumeix calefacció de gasoil té una despesa mitjana d'uns 500 euros cada hivern. Cano ha afegit que la combustió de biomassa fa de la Cerdanya una comarca autosuficient energèticament, la qual cosa la fa menys vulnerable a les basculacions del mercat del petroli. D'altra banda, la reutilització de la fusta dels boscos i dels arbres dels marges dels prats incorpora un nou element de conservació del paisatge cerdà que s'estava perdent.

Els particulars poden comprar directament la fusta o el pèl·let per a les calderes a les empreses especialitzades de la comarca o, fins i tot, poden recollir-la gratuïtament dels boscos comunals dels seus pobles ja que tradicionalment cada municipi permet als veïns recollir un volum de llenya de franc.

Recentment, una comunitat de veïns d'Age, a Puigcerdà, també ha instal·lat al soterrani de l'entrada de la finca una sitja i una caldera per escalfar el bloc.