La proliferació de diversos trucs per part dels botiguers per evitar que la gent aparqui davant dels seus comerços ha obligat l'Ajuntament de Bellver a posar-hi fre i impulsar una ordenança municipal sobre l'ocupació de la via pública en aquests casos.

En els últims mesos s'han anat estenent diverses estratègies per part dels responsables dels establiments per tal que el seu tram de façana quedi lliure i, per tant, es vegi més. El truc més comú és el de col·locar testos grans que no deixin lloc als vehicles ni sigui possible moure'ls. Un altre sistema és el de pintar-se un mateix el graó de la vorera de color groc perquè sembli que l'estacionament hi estigui prohibit. L'actuació independent de cada comerciant ha propiciat, a més, que els testos no siguin sempre els mateixos i, alhora, siguin també diferents dels que instal·la l'Ajuntament als carrers de vianants. Davant d'aquesta situació i del perill que vagi a més, l'equip de govern ha decidit redactar i aprovar una nova ordenança municipal. A partir d'ara, doncs, queda oficialment regulada l'ocupació de les voreres i els carrers amb una normativa i, per tant, la col·locació de testos per iniciativa pròpia no està permesa. Els comerciants o altres professionals que desitgin posar testos o altres elements davant del seu establiment hauran de comunicar-ho al consistori i pagar una taxa de quaranta euros. D'aquesta manera, el consistori també vol aconseguir que s'uniformitzi el mobiliari urbà.

L'alcalde de Bellver, Xavier Porta, d'Endavant Cerdanya, ha argumentat que calia establir aquesta ordenança no tan sols per regular i unificar els criteris de l'ús de la via pública, sinó també per no fer un greuge comparatiu amb els veïns que paguen un gual per deixar lliure l'entrada al garatge particular. L'equip de govern considera que si un comerciant vol treure una plaça d'aparcament del carrer està argumentat que pagui una taxa compensatòria. Es dóna el cas que alguns comerciants que s'han instal·lat el test tenen l'establiment en cantonades, on no es pot aparcar. En aquest cas, els testos també eviten una actuació incívica per part dels conductors. En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que l'Ajuntament té poques eines per evitar que passi això i d'altres infraccions com ara aparcar damunt la vorera, i ha instat els veïns a actuar amb civisme.

CiU s'hi oposa per la taxa

El cap del grup municipal a l'oposició per CiU, Toni Rabassa, ha considerat que, si bé la regulació és necessària, no és bo que en la situació actual de crisi s'afegeixi una nova càrrega als comerciants. Rabassa també ha apuntat que l'ordenança beneficia els comerciants dels carrers de vianants.