Bolvir ho té tot de cara per aconseguir el centre d'interpretació de les restes iberoromanes del Castellot, un espai cultural amb el qual l'Ajuntament vol situar el municipi en el mapa turístic de la Cerdanya. La Generalitat ha aprovat atorgar a l'Ajuntament una subvenció de 570.000 euros perquè comenci a fer el projecte. L'alcalde de Bolvir, Bartomeu Baqué, s'ha mostrat entusiasmat amb el nou impuls que agafa l'actuació -en una ocasió anterior el Govern li va desestimar l'ajuda- i ha anunciat que es començarà a construir el proper any 2012.

En el centre cultural del Castellot s'ajudarà els visitants a interpretar les restes del poblat ibero-romà que hi ha sobre el turó, que són les més grans excavades al Pirineu. Segons el projecte arquitectònic que ja disposa el consistori, el centre tindrà una botiga, una àrea de serveis, un auditori amb capacitat per a 120 persones, una sala per a exposicions temporals i una sala en la qual s'explicaran les restes. L'espai, que es construirà al peu del turó que hi ha davant el Remei, també tindrà un ascensor que comunicarà aquestes dependències amb les restes, de manera que seran també accessibles per a les persones amb mobilitat reduïda. El cost total del projecte serà de 944.000 euros, dels quals els fons europeus pel desenvolupament Feder n'aporten 430.000, la Generalitat n'hi posarà 130.000, és a dir el 15%, i l'Ajuntament el 35% restant, és a dir uns 330.000 euros. La subvenció forma part del programa Viure al poble +, que continua el programa iniciat pel tripartit i que ja va beneficiar, entre d'altres, els nuclis urbans d'Alp i Martinet. L'ajuda ja ha estat fins i tot publicada pel Diari Oficial de la Generalitat, de manera que en breu ja es podrà exe-cutar. Sobre els terminis d'execució, Bartomeu Baqué ha explicat que les obres es duran a terme els propers tres anys mitjançant unes fases que ja s'han definit. El nou centre cultural, doncs, estarà enllestit el mes de desembre del 2014, d'aquí a tres anys.

Part antiga i part medieval

El jaciment del Castellot és situat en una elevació al terme municipal de Bolvir, en un punt que domina bona part de la plana ceretana. L'espai es divideix en dues fases, una antiga i una de medieval. L'antiga, per la seva banda, es divideix en dues més, una de les quals és de l'ocupació iber, de mitjan segle IV al segle III abans de Crist, i una altra de posterior que inclou el nucli romà, que data d'entre els segles III i I abans de Crist. Després d'una etapa d'abandomaent, en l'època medieval, entre els segles X i XII, el nucli es va tornar a poblar.