Les lletres protagonitzen una exposició al Claustre de la Catedral de la Seu d'Urgell

Des de les tipografies del Beatus a les lletres dels nous aparells tecnològics

04.08.2015 | 10:02
Les lletres protagonitzen una exposició al Claustre de la Catedral de la Seu d'Urgell

"Les Lletres d'Ahir i d'Avui" és una mostra sobre el patrimoni de la grafia de les lletres que es conserven en documents i peces d'art històriques de gran valor que es conserven a la Seu d'Urgell, com el Beatus, el Missal de Galceran de Vilanova o el Llibre de les Usances de la Ciutat d'Urgell, i un recull de lletres i signes quotidians que podem trobar als carrers, camins o espais naturals de la comarca. La mostra, que ha estat elaborada pel Bisbat d'Urgell junt amb l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, es pot visitar als Claustres de la Catedral de la Seu. La delegada de Patrimoni del Bisbat, Clara Arbués, ha manifestat que "el que es pretén és posar el valor el patrimoni llestrístic de la comarca".

Aquesta exposició manté una línia de continuïtat amb l'exposició de "Les Lletres d'Ahir i d'Avui" que es va fer a la Catedral de Girona en els mesos entre juliol i novembre de 2014. La direcció del projecte i disseny ha anat a càrrec de Jesús Del Hoyo, Cristina Flórez i Cristina Simon, del Col.legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, amb la coordinació a l'Alt Urgell, de Clara Arbués, Delegada de Patrimoni del Bisbat d'Urgell i de Julio Quílez, Director de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell.

"L'exposició té per objectiu combinar el patrimoni lletrístic que tenen les peces d'art de l'Alt Urgell amb les lletres quotidianes, del dia a dia", assegura Arbués. La delegada del patrimoni explica que la mostra vol acostar el públic a les peces d'art i a la quotidianitat a través de les lletres. En aquest sentit, Arbués, ha constat que "moltes vegades no tenim consciència de què les lletres del carrer són també patrimoni lletrístic".

Quílez ha explicat que des de l'Arxiu s'ha buscat les lletres més enllà dels arxius i s'ha anat a buscar les lletres de l'entorn tot presentant imatges i documents de la vida quotidiana. En aquest sentit, Quílez, ha assegurat que "l'exposició surt de l'àmbit purament arxivístic i s'endinsa dins el patrimoni lletrístic de l'àmbit civil, és una forma també de buscar la pròpia identitat".

Com a complement de l'exposició, s'ha editat un catàleg que, a més d'una extensa compilació de material gràfic, recull textos de Montserrat Pagès i Jordi Pasques. L'exposició està emmarcada en les activitats i propostes del projecte de difusió cultural de les diòcesis de Catalunya, Catalonia Sacra.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema