La Cerdanya, una vall de pel·lícula

Una sèrie de tallers apropen les tècniques per rodar pel·lícules a nens i adults de la comarca

26.10.2015 | 18:49
Els joves participants en el taller en una pràctica de rodatge.
Els joves participants en el taller en una pràctica de rodatge.

La Cerdanya vol esdevenir un planter de nous cineastes. A l´ombra del Festival Internacional de Cinema que es fa a Puigcerdà anualment, que ja suma sis edicions, els organitzadors i els ajuntaments de la vall porten a terme tallers en què nens i adults aprenen a pensar, organitzar i rodar pel·lícules.

Recentment, cinc joves de Bellver han pres part en l´últim dels tallers, que aviat es traduirà amb una nova creació visible a YouTube. La iniciativa persegueix com a objectius, d´una banda, propiciar que tant els pobles com els espais naturals de la Cerdanya esdevinguin un plató habitual per a les productores i, de l´altra, que els joves cerdans tinguin accés a un nou canal de formació.

El regidor de Joventut i Cultura de Bellver, Pau Recha, ha explicat que «és una experiència molt positiva, tothom n´ha sortit molt content, en cap moment ningú no ha perdut l´interès». Durant els tres dies de treball, closos amb el muntatge del film, els participants han après i posat en pràctica amb el director César Candilejo les diferents fases del procés de creació d´una pel·lícula, des de la pluja d´idees, el seu perfeccionament, l´escriptura del guió, la realització del guió tècnic, el repartiment de la feina amb la designació dels càrrecs tant com a actors com a tècnics darrere la càmera, i el rodatge. En la fase de muntatge, els futurs cineastes també aprenen els processos de postproducció. Vist el resultat del taller, el regidor de Bellver ha explicat amb tota probabilitat en tornarà a convocar un altre a la primavera amb la intenció de consolidar dues convocatòries anuals.

Recha ha apuntat que «el que volem és donar sortida als joves, donar-los eines i ensenyar-los noves coses que, si els ajuden a trobar el seu camí, quedo encantadíssim». El taller de Bellver, com els que s´han anat convocant en els últims quatre anys a Puigcerdà amb uns 80 participants, compta amb l´estructura de l´entitat Cerdanya Film Comission.


Vincular la vall al sector

El vicepresident de l´entitat, Jordi Forcada, ha explicat en aquestes primeres edicions ja hi han passat una vuitantena de persones, tant joves com adults perquè s´han convocat amb l´ajuda de la fundació Adis. Forcada ha explicat que «nosaltres promocionem el cinema a la Cerdanya des de tots els àmbits perquè el nostre repte és fer visible la comarca en el sector audiovisual per atreure rodatges i divulgar el cinema com a eina social».

En aquesta línia, la Cerdanya Film Comission organitza no tan sols el Festival de Cinema sinó que també els tallers i accions solidàries a través del setè art. Forcada ha explicat que la majoria de rodatges a Catalunya es concentren a l´entorn de Barcelona per la proximitat dels equips i ha remarcat que, precisament per lluitar contra això, «el que intentem és fer veure el que la comarca pot oferir al sector audiovisual i si tenim professionals formats aquí que poden participar en aquestes produccions, millor».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema