Els criadors de cavalls de la raça autòctona Pirinenc català de la Cerdanya -que aquest cap de setmana celebra la coneguda Fira del Cavall de Puigcerdà- han fet una crida al consum de la carn d'aquests animals. Defensen les qualitats de la carn dels equins malgrat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat sobre el risc de menjar carns vermelles en excés.

Aquests cavalls antany es feien servir, principalment, per a les feines del camp. La mecanització de les tasques del sector agrícola ha fet que aquestes imponents bèsties hagin anat perdent protagonisme fins al punt que els criadors han de fer mans i mànigues per tal que siguin rendibles per mantenir-ne la cria. Ara les dues funcions principals d'aquest raça és la seva contribució al manteniment de l'ecosistema de la muntanya on van a pasturar i que mantenen netes, i com a complement dels ingressos de les explotacions ramaderes catalanes.

A la Cerdanya, tradicionalment el cavall s'usava per treballar al camp. La seva força atreia compradors fins i tot de València "perquè eren molt ben valorats. En aquell moment semblava que venguéssim tractors", bromeja Pere Tor, president de l'Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya, que aplega 130 socis, mig centenar dels quals són ramaders. Tor il·lustra la seva afirmació explicant que, quan ell era petit, a casa seva un treballador podia cobrar unes 3.000 pessetes de l'època al mes. "Un animal d'aquests -diu assenyalant un cavall- en aquell moment ja valia 30.000 pessetes". Ara, un cavall d'entre dos i tres anys es pot pagar entre 1.000 i 1.500 euros i, si escau, se'n poden arribar a pagar 2.000 en funció de diferents variables, com les ganes que tingui el client de comprar un exemplar determinat.

Aquesta però no és la sortida majoritària, per bé que "se'n ven algun a compradors que vénen de València perquè fan aquells concursos d'arrossegament. Tenien la tradició de treballar amb aquests animals i intenten continuar fent concursos". La resta de sortides comercials per als poltres és vendre'ls com a carn.