L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha decidit implantar el sistema de telelectura dels comptadors de l'aigua a tot el municipi. La mesura comportarà a la pràctica la substitució dels comptadors actuals, que són de lectura manual, per lectors nous.

Els nous aparells porten incorporat un xip que permet la telelectura, la qual es podrà fer des del mateix edifici de l'ajuntament gràcies a dues antenes: una situada a la torre de telecomunicacions del Pla de les Forques i una altra ubicada a la Torre del Rellotge, segons ha informat l'equip de govern. Els nous comptadors també estan equipats d'un emissor de dades via ràdio. Sobre aquest projecte, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Jesús Fierro, ha explicat que "amb aquesta acció el nostre objectiu és oferir un millor servei i ampliar les prestacions a l'usuari, com poder visualitzar el seu historial de consums, o que, en cas d'una avaria, la substitució anirà íntegrament a càrrec de l'Ajuntament, entre altres qüestions que es puguin donar".

Amb la implantació d'aquesta tecnologia, el consistori obtindrà una informació dels consums segons freqüència horària, de manera que cada dia s'obtindran 24 lectures de consum d'aigua. Igualment, també permetrà fer la facturació amb dades reals el període que es desitgi. Segons ha explicat el mateix equip de govern, el nou sistema de lectura també permetrà detectar sobreconsums, fuites a la instal·lació, entre altres anomalies, i podrà comprovar a l'instant qualsevol reclamació per major consum indicat a la factura, segons l'històric de cada comptador d'aigua.

D'altra banda, l'Ajuntament també podrà rebre alarmes diàries per indicar avaries, fuites, consums màxims i mínims, etc. Aquestes alarmes podran configurar-se per tal d'avisar tant els abonats com el consistori, segons ha remarcat l'equip de govern. L'Ajuntament de la Seu va iniciar el mes de maig del 2014 una prova pilot, amb 400 comptadors, abans d'implantar aquest sistema de telelectura, el resultat del qual ha estat del tot satisfactori.