El Pirineu també vol un lloc destacat en el nou format de celebració de la Diada. L'alcalde de la Seu i diputat al Parlament, Albert Batalla, i la delegació d'ERC del Pirineu han iniciat un moviment de protesta per tal que es fixi al territori una seu del nou format de celebració nacional descentralitzada de la Diada.

Albert Batalla ha fet arribar una carta als presidents de l'Assemblea Nacional (ANC) i d'Òmnium Cultural per tal d'expressar-los la "inquietud respecte a l'oblit de les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran". En la carta, Batalla recorda que la gent del Pirineu s'ha desplaçat sempre on ha fet falta i que ara, doncs, "era una oportunitat fantàstica per donar veu i protagonisme a tots els territoris. Un esdeveniment de l'11S a les nostres comarques hauria estat una oportunitat fantàstica per donar visibilitat i protagonisme arreu del país d'un territori que representa prop del 20% de l'extensió territorial del país, però menys de l'1% de la població". Batalla s'ha ofert a les dues entitats per, si és possible, rectificar l'organització: "entenc que la planificació i la proximitat de l'11-S fa difícil realitzar canvis importants, però m'agradaria que penséssiu com subsanar-ho i em poso a la vostra plena disposició per si ho considereu".

"Territori oblidat"

Per la seva banda, ERC del Pirineu, a l'oposició dels ajuntaments de Puigcerdà i la Seu d'Urgell, ha aprovat la fórmula de la descentralització però l'ha considerat insuficient i ha lamentat que "una vegada més no s'ha tingut en compte un territori oblidat com és l'Alt Pirineu i l'Aran".

La delegació d'ERC del Pirineu ha enviat un missatge als responsables de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d'Òmnium Cultural, que sota el lema "El Pirineu també vol ser-hi" ha remarcat que "per a nosaltres ser un punt d'aquests hauria estat un gest d'equilibri territorial real". En aquest sentit, cal recordar que l'organització proposada per l'ANC i Òmnium divideix els pirinencs entre les delegacions de Berga i de Lleida en funció de la comarca. Els manifestants de la Cerdanya i l'Alt Urgell han d'anar a Berga. Des d'ERC, els seus responsables al Pirineu, van remarcar que "no ens cansarem de treballar per visualitzar més el nostre territori, però no per això deixarem d'assistir-hi, tal com hem fet sempre amb col·laboració amb les entitats organitzadores".