El projecte CCI Pirineus Med, que té l'objectiu d'impulsar la cooperació econòmica i els fluxos comercials dins de l'espai transfronterer entre Catalunya, França i Andorra, ha aconseguit un fons FEDER de la Unió Europea amb un pressupost d'1.271.000 euros. La iniciativa està adreçada a pimes, microempreses i autònoms.

El CCI Pirineus Med és una cambra de comerç virtual que està formada per les cambres de Girona, Perpinyà, Andorra i Lleida i que vol reduir la disparitat existent entre les regions en termes de desenvolupament econòmic, social i sostenibilitat ambiental. La idea que ha de servir per sumar esforços, promocionar i fomentar les relacions empresarials ha tingut èxit i podrà disposar del fons comunitari des d'aquest any fins a l'abril del 2019

Segons un estudi dut a terme per les cambres de comerç implicades, les empreses -especialment les petites- pateixen un dèficit d'acompanyament tècnic i jurídic que dificulta el seu desenvolupament. "Es posava de manifest el gran desconeixement del territori entre les empreses, però també que un elevat percentatge d'aquestes tenia interès a iniciar relacions comercials amb les companyies de la regió transfronterera dels Pirineus", asseguren fonts de la cambra gironina.

La iniciativa ha marcat un conjunt d'accions a desenvolupar, que són, en primer lloc, la creació d'una xarxa de tècnics especialistes transfronterers que assessorin les empreses en el seu model de negoci; una eina útil per a les empreses més petites que en solitari no podrien accedir a aquests serveis. D'altra banda, també inclou l'organització d'esdeveniments internacionals i la creació d'eines de mobilitat com una aplicació o el club de l'empresari transfronterer per crear xarxa entre ells.

Amb totes les mesures, les quatre cambres esperen intensificar les relacions comercials per millorar el desenvolupament econòmic, facilitar la cooperació i la flexibilitat administrativa entre els tres Estats (Espanya, França i Andorra) i reforçar les companyies per a la sortida als mercats exteriors.

Per a la cambra de comerç de Girona, aquest projecte és una oportunitat per canviar les dinàmiques de funcionament: "quan una empresa vol obrir nous mercats acostuma a adreçar-se a mercats emergents, amb potencial de creixement i, en canvi, massa sovint deixa de banda els més propers, que podrien suposar una gran oportunitat de negoci. Aquest és el cas del territori transfronterer", expliquen les cambres.

Els responsables de la iniciativa consideren que hi ha una barrera psicològica en la mentalitat dels empresaris que no s'atreveixen a fer el pas, encara que fa anys que la circulació entre les fronteres no té problemes. Una barrera que pot dificultar les relacions entre el territori i la seva cohesió i que el CCI Pirineus Med preveu que aconseguirà reduir. "El territori transfronterer més proper és sovint el gran desconegut a escala empresarial i social, ajudarem a canviar-ho", asseguren els impulsors.