L'aparició d'alts nivells d'amoni a l'aigua dels pous a la pleta de Saga, al municipi de Ger, ha obligat Ajuntament i veïns a buscar una mesura urgent per poder abastir de nou la comunitat amb una altra aigua potable. Les últimes anàlisis fetes per l'àrea de Salut de la Diputació, el Dipsalut, ja desaconsellaven del tot l'ús per a boca d'una aigua que prové de tres pous existents a la zona.

Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament i la comunitat de propietaris de la pleta han arribat a un acord per renovar la xarxa d'aigua potable per beure. Arran d'aquest acord, les cases quedaran connectades a la xarxa d'aigua que abasteix les cases del nucli de Ger, de manera que per primera vegada podran consumir la mateixa aigua tractada que la resta de veïns del municipi. El conveni també estipula que l'Ajuntament cedirà als veïns l'ús dels tres pous dels quals s'abastien fins ara. La propietat continuarà sent, però, municipal.

Amb aquesta solució, els veïns de la pleta tindran una doble xarxa, una provinent del dipòsit municipal per a l'ús de boca i una altra provinent dels pous que utilitzaran per als regs dels jardins que tenen pràcticament totes les cases. A fi i efecte que els veïns puguin consumir aigua i no hagin d'esperar que es facin les obres, l'Ajuntament ha estés una canonada provisional en superfície de poc més d'un quilòmetre i mig. La construcció de la nova canonada costarà 110.000 euros, que assumirà l'Ajuntament, mentre que la construcció de la doble xarxa a la pleta costarà 216.000 euros, que posaran els veïns.

L'Ajuntament tindrà dues subvencions de 50.000 euros de la mateixa Diputació entre aquest any i el que ve per fer front a l'actuació. Les dues obres han de començar el mes de novembre i tenen un termini d'execució d'uns dos mesos, però, si l'hivern i la neu s'avancen, s'hauran de posposar a la primavera.

Veïns de segona residència

A la pleta de Saga hi ha unes 260 cases, la qual cosa comporta una població potencial de 780 veïns, prenent com a referència famílies tipus de tres membres. Es tracta d'un veïnat residencial amb la quasi totalitat de cases d'estiueig situat entre Ger i Bolvir.