L'àrea de Joventut de l'Ajuntament de Puigcerdà conjuntament amb la Fundació Esplai ha impulsat un programa per conscienciar els joves de la vila de la perillositat del consum de drogues i alcohol en què els mateixos joves són emissors i destí de la formació. El programa, que es diu «I tu, com controles?», parteix de la premissa que un jove s'escolta més un altre jove que no pas un adult i, per tant, és més fàcil estendre i consolidar-se el missatge perquè, a més, utiliza el seu llenguatge. El programa no tan sols se centra en el consum de drogues i alcohol sinó també en aspectes clau en el món adolescent com la sexualitat, l'autoestima i l'assertivitat.

Segons han explicat els responsables del programa, que n'han fet una campanya de difusió a través de les xarxes socials i els canals municipals, l'objectiu és «poder arribar a fer que aquests joves siguin un punt de consciència i de reflexió per a altres joves, que són vulnerables a prendre segons quines decisions, que puguin arribar a ser agents de salut i que aconseguim una conscienciació a partir de la relació d'iguals».

El pla s'ha iniciat amb l'establiment d'un grup de voluntaris que s'han erigit, doncs, en agents de salut, els quals han pres part en sessions de formació i, posteriorment, han tirat endavant estratègies de comunicació com ara l'enregistrament d'un curmetratge amb l'ajuda dels membres de la Cerdanya Film Comission, que els mateixos responsables del programa han definit com a «potent i impactant».

En les pròximes setmanes, el grup de joves organitzarà una visualització del curtmetratge a l'institut Pere Borrell. El curtmetratge es presentarà a un concurs d'àmbit estatal organitzat per la Fundació Esplai.

Accions a l'estiu i el curs que ve

El projecte impulsat per l'àrea de Joventut forma part de la política municipal de mirar d'involucrar els joves de la vila en la vida pública i, alhora, allunyar-los de les actituds violentes i perilloses per a la salut. En aquest sentit, la problemàtica de l'oci nocturn associat a les bretolades i baralles ha estat un dels maldecaps del consistori en els últims anys a la capital cerdana. El programa «I tu, com controles?» es va iniciar als patis de l'institut amb un càsting per formar l'embrió del grup, el qual es va anar consolidant posteriorment amb altres trobades. Una vegada el grup hagi presentat el curt, estudiarà realitzar altres accions durant l'estiu i l'Ajuntament ja ha anunciat que l'any que ve reeditarà el pla.