A punt d'entrar a la seva última setmana de vida -tancarà portes el 28 de juny-, l'exposició Les matemàtiques i la vida, organitzada per la Fundació Caixa Manresa, la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa, ja ha estat vista a la sala de la Plana de l'Om de Manresa per més de tres mil persones i ha despertat l'interès sobretot d'escoles i instituts, els quals han aportat una tercera part del total de visitants.

La mostra està pensada per "parlar amb un llenguatge natural i proper al públic en general, i de totes les edats, sobre el paper que juguen les matemàtiques en el nostre dia a dia", explica la comissària Montserrat Alsina. Per aquest motiu, a l'exposició s'inclouen objectes reals que ajuden a desvelar com es calcula, per exemple, la lletra del NIF, com el Cèsar xifrava els seus missatges o per què les tapes de claveguera són rodones. També s'hi poden veure cartes i comunicacions referents a claus secretes de la Guerra Civil Espanyola, un audiovisual en el qual s'expliquen les propietats i aplicacions de les matemàtiques, un espai de consulta bibliogràfica i un espai de consulta de treballs de recerca de batxillerat relacionats amb aquesta matèria.

"Segons ens indiquen del servei pedagògic de Caixa Manresa, les crítiques a l'exposició són molt bones i ha agradat tant a grans com a joves. Crida especialment l'atenció el fet que sigui una mostra de matemàtiques on la gent entra amb cert escepticisme i surt convençuda que ha après coses", remarca Alsina.

L'èxit de visitants assolit a Manresa ha propiciat que Les matemàtiques i la vida hagi suscitat interès en altres ciutats. Organitzacions com la Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, i el grup que promou El Museu de la Matemàtica de Catalunya l'han valorada molt positivament, i alguns ajuntaments ja han demanat per ella. De moment, s'ha concretat el trasllat a Barcelona i a Lleida la propera tardor, amb suport de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Lleida, i possiblement després s'exposi de manera itinerant pel Principat.

La sala d'exposicions de la Plana de l'Om és oberta els dies feiners de ? de la tarda a ? del vespre, mentre que els dies festius l'horari és de ?? a ? del migdia i de ? de la tarda a ? del vespre.